Потребна хитна акција: Средоземно море се најбрже загрева, стручњаци упозоравају на опасне последице

За очување Средоземног мора потребна је моментална акција јер се оно, како је упозорила Светска фондација за природу, загрева 20 одсто брже у односу на глобални просек.
Sputnik
Не само што пораст температуре угрожава биодиверзитет и прети да наруши морске екосистеме, већ су у опасности и становници свих околних земаља будући да се процењује да ће ниво мора до 2100. године порасти за чак један метар, навела је Фондација у извештају.
Климатске промене никога не штеде, али недавно спроведене студије показују да су мора нарочито погођена глобалним загревањем јер се 90 одсто пораста температура мерених између 1971. и 2010. године односи на океан.
Средоземно море налази се у самом врху као море које се најбрже загрева, а какве последице ће ово оставити по морске организме, да се наслутити, пише „Енергетски портал“.
Биле су потребне деценије да се Средоземно море, које је уједно и најсланије, доведе у ово незавидно стање, а осим климатских промена, ту су и прекомерна експлоатација, лоше управљање водним ресурсима и неконтролисано загађење.
Јадранско море полако постаје бара: Упозорење хрватског биолога /видео/
Ови удружени фактори су, упозорава Светска фондација за природу, довели поједине врсте на ивицу опстанка, па је тако у Израелу преостало свега 5-12 одсто мекушаца који су некада настањивали ове воде, а осиромашени корални гребени који су доскора апсорбовали угљен-диоксид, сада га производе.
Проблем представљају и инвазивне врсте које су мигрирале из топлијих вода или су у Средоземно море доспеле посредством човека, а за купаче су посебно опасне медузе које су се у појединим деловима пренамножиле и узурпирале плаже.
Како би се Медитеранско море вратило у некадашње стање, најпре је неопходно да се јавност упозна са степеном његове угрожености, а потом да свако ко има додира са овим водама да свој допринос ради њиховог очувања.
Један од начина је ангажовање пецароша на хватању инвазивних врста, а од великог значаја било би и стављање извесних делова мора под заштиту.
Коментар