Потребна хитна акција: Средоземно море се најбрже загрева, стручњаци упозоравају на опасне последице

CC0 / Pixabay / Медитеран
Медитеран - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
За очување Средоземног мора потребна је моментална акција јер се оно, како је упозорила Светска фондација за природу, загрева 20 одсто брже у односу на глобални просек.
Не само што пораст температуре угрожава биодиверзитет и прети да наруши морске екосистеме, већ су у опасности и становници свих околних земаља будући да се процењује да ће ниво мора до 2100. године порасти за чак један метар, навела је Фондација у извештају.
Климатске промене никога не штеде, али недавно спроведене студије показују да су мора нарочито погођена глобалним загревањем јер се 90 одсто пораста температура мерених између 1971. и 2010. године односи на океан.
Средоземно море налази се у самом врху као море које се најбрже загрева, а какве последице ће ово оставити по морске организме, да се наслутити, пише „Енергетски портал“.
Биле су потребне деценије да се Средоземно море, које је уједно и најсланије, доведе у ово незавидно стање, а осим климатских промена, ту су и прекомерна експлоатација, лоше управљање водним ресурсима и неконтролисано загађење.
Јадранско море - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Јадранско море полако постаје бара: Упозорење хрватског биолога /видео/
Ови удружени фактори су, упозорава Светска фондација за природу, довели поједине врсте на ивицу опстанка, па је тако у Израелу преостало свега 5-12 одсто мекушаца који су некада настањивали ове воде, а осиромашени корални гребени који су доскора апсорбовали угљен-диоксид, сада га производе.
Проблем представљају и инвазивне врсте које су мигрирале из топлијих вода или су у Средоземно море доспеле посредством човека, а за купаче су посебно опасне медузе које су се у појединим деловима пренамножиле и узурпирале плаже.
Како би се Медитеранско море вратило у некадашње стање, најпре је неопходно да се јавност упозна са степеном његове угрожености, а потом да свако ко има додира са овим водама да свој допринос ради њиховог очувања.
Један од начина је ангажовање пецароша на хватању инвазивних врста, а од великог значаја било би и стављање извесних делова мора под заштиту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала