Реке у Србији на биолошком минимуму – шта то значи за живи свет

Високе температуре утицале су на опадање река у Србији, а најтежа ситуација је на Рзаву, Колубари, као и на Јадру. Јелена Јеринић из Републичког хидрометеоролошког завода истиче да нам је потребнма „права јесења киша“ како би се ситуација поправила.
Sputnik
Из Републичког хидрометеоролошког завода Јелена Јеринић за РТС наводи да су у стагнацији и опадању притоке другог реда Јужне и Западне Мораве, притоке Колубаре, мање реке на банатским водотоцима, као и Јадар.
„У стагнацији су мање и средње реке које практично не могу да отичу, јер су на биолошком минимуму, што значи да је угрожен и биљни и животињски свет због мањег кисеоника“, истиче Јеринићева.
Додаје да се прати и горњи ток реке Сава, која је у домену средњих река, где су водостаји у опадању, а може бити, каже, обустављена и пловидба.
Потребна је права јесења киша, каже Јеринићева, која ће падати данима и која би обухватила велика сливна подручја како би се поправила ситуација са водостајима на рекама.
„Јако је важно да та киша уђе у најдубље поре земљишта. То се сада не види по прогностичком материјалу бар за месец дана“, објашњава она.
Говорећи о ситуацију у Европи, Јелена Јеринић каже да је иста као и код нас, али да једино чешће долази до продора где је горњи Дунав и да зато немамо проблема код Београда и Земуна.
Због неповољне хидролошке ситуације и изузетно ниског водостаја Рзава, ванредна ситуација проглашена је у пет општина и градова.
Прочитајте још:
Ванредна ситуација проглашена у Пожеги
Хоће ли вода постати проблем број 1 у Србији? | Енергија Спутњика
Ванредна ситуација у Ариљу
Коментар