Реке у Србији на биолошком минимуму – шта то значи за живи свет

CC BY-SA 2.0 / Varvarin / Слив Велике Мораве
Слив Велике Мораве - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Високе температуре утицале су на опадање река у Србији, а најтежа ситуација је на Рзаву, Колубари, као и на Јадру. Јелена Јеринић из Републичког хидрометеоролошког завода истиче да нам је потребнма „права јесења киша“ како би се ситуација поправила.
Из Републичког хидрометеоролошког завода Јелена Јеринић за РТС наводи да су у стагнацији и опадању притоке другог реда Јужне и Западне Мораве, притоке Колубаре, мање реке на банатским водотоцима, као и Јадар.
„У стагнацији су мање и средње реке које практично не могу да отичу, јер су на биолошком минимуму, што значи да је угрожен и биљни и животињски свет због мањег кисеоника“, истиче Јеринићева.
Додаје да се прати и горњи ток реке Сава, која је у домену средњих река, где су водостаји у опадању, а може бити, каже, обустављена и пловидба.
Потребна је права јесења киша, каже Јеринићева, која ће падати данима и која би обухватила велика сливна подручја како би се поправила ситуација са водостајима на рекама.
„Јако је важно да та киша уђе у најдубље поре земљишта. То се сада не види по прогностичком материјалу бар за месец дана“, објашњава она.
Говорећи о ситуацију у Европи, Јелена Јеринић каже да је иста као и код нас, али да једино чешће долази до продора где је горњи Дунав и да зато немамо проблема код Београда и Земуна.
Због неповољне хидролошке ситуације и изузетно ниског водостаја Рзава, ванредна ситуација проглашена је у пет општина и градова.
Прочитајте још:
Ванредна ситуација проглашена у Пожеги
Хоће ли вода постати проблем број 1 у Србији? | Енергија Спутњика
Ванредна ситуација у Ариљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала