РЕГИОН

Кривокапић: Нећу ићи на Цетиње 5. септембра

Премијер Здравко Кривокапић изјавио је да у недељу, 5. септембра неће ићи на Цетиње, на устоличење изабраног митрополита Јоаникија, јер, како каже, овог пута не жели никоме да се инати.
Sputnik
Он је рекао да као Катуњанин, који слове као инаџије и храбри људи, разуме Цетињане.
"Ја бих замолио да храброст заборавимо, а употребимо поверење, поштовање другога и правичност", рекао је Кривокапић, пренео је портал РТЦГ.
Сматра да је његов неодлазак на Цетиње у недељу, како каже, једини допринос који може дати.
"Ако сам било када изговорио било коју погрешно схваћену реч или реченицу ја се извињавам и молим да не правимо сукоб тамо где не треба", навео је премијер на конференцији за новинаре.
Премијер је рекао да одговорност у вези са овим црквеним догађајем не треба тражити у влади, а, како је казао, заборавити друге актере, који делују на поспешивању тензија. "Свакодневно анализирамо безбедносну ситуацију. На Савету за безбедност је донет заједнички став и ја ћу се тог става до краја држати", рекао је.
Сматра да и председник државе и владе имају одговорност према свим грађанима, а не само према "онима из његове партије".
Кривокапић је рекао да размишљају и о забрани скупа, али само у случају крајње мере - ако буде процењено да може имати несагледиве последице по грађане.
Додао је да је дошло време да се влада бави круцијалним пројектима, и да је мање битно ко иде у коју цркву.
"Када просечна плата у Црној Гори буде хиљаду евра, много мање ће се бавити тим питањима", рекао је Кривокапић, пренеле су подгоричке Вијести.
Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић је казао да полиција има безбедносну процену ситуације на Цетињу поводом протеста који су најављени за 5. септембар када ће се обавити устоличење митрополита Јоаникија на Цетињском манастиру.
Детаље те процене министар није изнео.
РЕГИОН
Митрополија одлучила: Устоличење у Цетињском манастиру - без народног сабора
РЕГИОН
Павловић: Митрополија повукла разуман потез, они други дижу тензије
Патријарх Порфирије се огласио о ситуацији у Црној Гори: Тужан сам /видео/
Коментар