- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Павловић: Митрополија повукла разуман потез, они други дижу тензије

© Sputnik / СпутњикЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска повукла је разуман потез одлуком да устоличење митрополита Јоаникија одржи „под сводовима Цетињског манастира“, без масовног скупа вјерника, док с друге стране имамо оне који стално генеришу тензије.
Феђа Павловић, политички аналитичар, овако оцјењује за Спутњик тензије поводом устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу. Он наводи да када је ријеч о планираном устоличењу митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру, не би било на одмет — зарад ширег читалаштва — указати на пар основних чињеница које су се, могуће, изгубиле у какофонији острашћених апела и милитантних поклича.

Разуман потез Митрополије

„Након што је Митрополија црногорско-приморска изразила намјеру да ову свечаност уприличи на Цетињу, њени идеолошки противници, који Српску православну цркву доживљавају као окупаторски ентитет, представили су ту иницијативу као провокацију, прст у око и чин понижења Цетиња, Црне Горе, Црногораца и црногорства, и сходно томе најавили су масовне протесте. Први такав протест одржан је 22. августа на Цетињу, док је други најављиван за 5. септембар, односно на дан планираног устоличења митрополита Јоаникија. Уставно право демонстраната да у наведеним терминима организују протест на Цетињу ни црква нити црногорска власт ни у једном тренутку нису довели у питање.
Имајући у виду тензичну друштвену атмосферу, али и епидемиолошки ризик масовних скупова у ситуацији забрињавајућег раста броја новообољелих од ЦОВИД-19 у нашој земљи, Митрополија црногорско-приморска одлучила је да се устоличење митрополита Јоаникија обави ‘под сводовима Цетињског манастира’ у ограниченом кругу званица, без планираног масовног скупа вјерника испред Цетињског манастира“, наводи Павловић.
Поред свега, како каже, Скупштина Пријестонице Цетиње и градоначелник Александар Кашћелан позвали су Митрополију да у потпуности ревидира досадашње планове и устоличење одржи изван Цетиња. За закључке које је усвојила Скупштина Пријестонице Цетиње гласали су, између осталих, и одборници покрета УРА, а Главни одбор ове партије издао је раније данас саопштење у којем се, позивајући се на „узбуркане страсти“ и „подигнуте емоције”, апелује на Митрополију да одустане од устоличења на Цетињу. У УРИ вјерују да се свечани догађај ове врсте не би смио укаљати „заштитним оградама и кордонима полиције“, указује Павловић за Спутњик.
Наш саговорник истиче да, узевши у обзир наведене чињенице, ствар је прилично јасна.
„С једне стране, Митрополија жели да митрополита црногорско-приморског свечано устоличи у вјековном сједишту црногорских митрополита (и притом у цијелој ситуацији показује завидан степен друштвене зрелости). С друге стране, одређене политичке кругове иритира и вријеђа то што ће, у складу са Уставом загарантованим слободама, једна вјерска институција у вјерском објекту одржати вјерски обред, па — позивајући се на ‘тензије’ које алармистичком кампањом у њима наклоњеним медијима они сами генеришу — траже да, у име ‘смиривања страсти’, црква капитулира пред њиховим захтјевима“, каже Павловић.

Дупли стандарди УРА

Он указује и на дупле стандард којима се служи покрет УРА.
„Тешко је отети се утиску да је став који је, у датом случају, заузео прогресивно-либерални покрет УРА примјер дуплих стандарда. Замислите да у неком граду ЛГБТ+ организације планирају одржавање Параде поноса, и да у сусрет том догађају њихови идеолошки опоненти облијепе град плакатима на којима пише ‘П*дер градом неће шетати’.
Замислите да, након неуморне медијске кампање којом се најављена Парада поноса представља као ‘провокација’, ‘понижење’ и ‘прст у око’ породици, традицији или чему већ, исти ти кругови одједном затраже да се — због високих тензија, је л’ те — Парада поноса одржи негдје другдје. Шта мислите, да ли би се у том случају покрет УРА, причом о ‘узбурканим страстима’ и ‘подигнутим емоцијама’, придружио таквом захтјеву? Наравно да не би“, закључује Павловић за Спутњик.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Кривокапић поздравио одлуку Митрополије о устоличењу Јоаникија
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Сваку одговорност сносиће они који позивају на сукобе: Отац Мијаило Бацковић о устоличењу Јоаникија
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Шта је закључио Савјет за националну безбједност Црне Горе уочи устоличења митрополита на Цетињу
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала