РУСИЈА

Зеленски донео у Вашингтон план трансформације Украјине вредан скоро 300 милијарди долара

Председник Украјине Владимир Зеленски, у оквиру радне посете Сједињеним Америчким Државама, учествовао је у презентацији плана за трансформацију Украјине пред представницима америчких аналитичких центара и новинарима, саопштила је прес служба украјинског председника.
Sputnik

„У плану се налази више од 80 пројеката. То су амбициозни пројекти укупне вредности 277 милијарди долара. Њихово финансирање је предвиђено буџетом Украјине као и коришћењем програма међународне помоћи, кредита и инвестиција“, рекао је украјински председник и изразио наду да ће се амерички партнери активно прикључити реализацији овог амбициозног плана.

Он је појаснио да документ који се зове „Велика правда и могућности - изградња просперитетне и одрживе Украјине“ („A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine“), дефинише визију развоја Украјине следећих година као „тврђаву безбедности, дигитализације, инфраструктурног и аграрног хаба“.
„Ми имамо јасну визију како би требало да изгледа Украјина за пет до десет година. То је амбициозан план трансформације наше земље. Више правичности, више могућности – градимо успешну и стабилну Украјину“, рекао је украјински председник.
Према речима Зеленског, план економске трансформације Украјине одређује амбициозне циљеве развоја људског капитала, обезбеђивање „зелене" трансформације и енергетске безбедности земље.
Он је додао да документ представља инструмент за развој стратешког партнерства Украјине и САД на пољу економије и имају заједничке економске и инвестиционе пројекте.
Украјински председник је у свом обраћању навео да је за 30 година од тренутка успостављања независности држава изгубила не мали број могућности, с обзиром да су политичари стално одлагали промене „за сутра". Притом, по његовим речима, сада се у Украјини јача антикорупцијска стратегија, они који су вршили корупцију се позивају на одговорност, примењују се закони за подршку украјинским и страним инвеститорима, док је безусловни приоритет владавина права и реформа правосудног система.
„Све ове промене су се догодила у периоду рата. Безбедност је кључни изазов за Украјину, док је потпуни опоравак суверенитета и територијалног интегритета Украјине кључни циљ", подвукао је он.
Поред тога, Зеленски је у САД, са председником Светске банке Дејвидом Милпасом, размотрио аграрну реформу, наводњавање и развој аграрног сектора.
„Хвала Вам за пажњу коју посвећујете Украјини и украјинским пројектима. Ми смо земља која сигурно иде путем реформи, имплементира стандарде Европске уније и НАТО-а. На овом путу имамо одличну сарадњу са Светском банком", саопштио је председник Украјине на Твитеру.
Зеленски је такође предложио Светској банци да учествује у реализацији плана трансформације Украјине. Он је напоменуо и важност учешћа банке у пројектима за финансирање изградње и реконструкције аутопутева.
РУСИЈА
Украјина успоставља безбедну линију комуникације са Америком
Коментар