- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски донео у Вашингтон план трансформације Украјине вредан скоро 300 милијарди долара

© AFP 2023 / Bertrand GuayПредседник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате
Председник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски, у оквиру радне посете Сједињеним Америчким Државама, учествовао је у презентацији плана за трансформацију Украјине пред представницима америчких аналитичких центара и новинарима, саопштила је прес служба украјинског председника.

„У плану се налази више од 80 пројеката. То су амбициозни пројекти укупне вредности 277 милијарди долара. Њихово финансирање је предвиђено буџетом Украјине као и коришћењем програма међународне помоћи, кредита и инвестиција“, рекао је украјински председник и изразио наду да ће се амерички партнери активно прикључити реализацији овог амбициозног плана.

Он је појаснио да документ који се зове „Велика правда и могућности - изградња просперитетне и одрживе Украјине“ („A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine“), дефинише визију развоја Украјине следећих година као „тврђаву безбедности, дигитализације, инфраструктурног и аграрног хаба“.
„Ми имамо јасну визију како би требало да изгледа Украјина за пет до десет година. То је амбициозан план трансформације наше земље. Више правичности, више могућности – градимо успешну и стабилну Украјину“, рекао је украјински председник.
Према речима Зеленског, план економске трансформације Украјине одређује амбициозне циљеве развоја људског капитала, обезбеђивање „зелене" трансформације и енергетске безбедности земље.
Он је додао да документ представља инструмент за развој стратешког партнерства Украјине и САД на пољу економије и имају заједничке економске и инвестиционе пројекте.
Украјински председник је у свом обраћању навео да је за 30 година од тренутка успостављања независности држава изгубила не мали број могућности, с обзиром да су политичари стално одлагали промене „за сутра". Притом, по његовим речима, сада се у Украјини јача антикорупцијска стратегија, они који су вршили корупцију се позивају на одговорност, примењују се закони за подршку украјинским и страним инвеститорима, док је безусловни приоритет владавина права и реформа правосудног система.
„Све ове промене су се догодила у периоду рата. Безбедност је кључни изазов за Украјину, док је потпуни опоравак суверенитета и територијалног интегритета Украјине кључни циљ", подвукао је он.
Поред тога, Зеленски је у САД, са председником Светске банке Дејвидом Милпасом, размотрио аграрну реформу, наводњавање и развој аграрног сектора.
„Хвала Вам за пажњу коју посвећујете Украјини и украјинским пројектима. Ми смо земља која сигурно иде путем реформи, имплементира стандарде Европске уније и НАТО-а. На овом путу имамо одличну сарадњу са Светском банком", саопштио је председник Украјине на Твитеру.
Зеленски је такође предложио Светској банци да учествује у реализацији плана трансформације Украјине. Он је напоменуо и важност учешћа банке у пројектима за финансирање изградње и реконструкције аутопутева.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
РУСИЈА
Украјина успоставља безбедну линију комуникације са Америком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала