Предвиђа се да ће пушач од 65 година пушењем одузети више од четири године живота, у односу на оне који не пуше, а ранија смрт за пет година прети онима који не једу масну рибу. Виталне масне киселине похрањене у уљу неких риба (сардина, скуша, харинга, лосос) сматрају се кориснима за срце јер смањују крвне угрушке, наводи „Америкен џурнал оф клиникал нутришн“.
Риба продужује живот
„У Јапану, где је омега-3 индекс већи од осам одсто, очекивани животни век је око пет година дужи него у САД, где је омега-3 индекс око пет одсто. Зато, у пракси, прехрамбени избори који повећавају омега-3 индекс могу продужити живот. Чини се да су пушење и омега-3 индекс фактори ризика на које је најлакше утицати“, каже др Мајкл Мекбарни са Универзитета Гвелф у Канади.
Омега-3 индекс је садржај ЕПА и ДХА у еритроцитима изражен као постотак укупних масних киселина и сматра се одличним биомаркером за коронарну болест срца и ризик од изненадне срчане смрти повезане с повишеним холестеролом.