НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откриће научника: Ако не једете рибу, то може бити штетније од пушења

Људи који не једу довољно рибу имају већу вероватноћу да ће умрети раније од људи који пуше.
Sputnik
Предвиђа се да ће пушач од 65 година пушењем одузети више од четири године живота, у односу на оне који не пуше, а ранија смрт за пет година прети онима који не једу масну рибу. Виталне масне киселине похрањене у уљу неких риба (сардина, скуша, харинга, лосос) сматрају се кориснима за срце јер смањују крвне угрушке, наводи „Америкен џурнал оф клиникал нутришн“.

Риба продужује живот

„У Јапану, где је омега-3 индекс већи од осам одсто, очекивани животни век је око пет година дужи него у САД, где је омега-3 индекс око пет одсто. Зато, у пракси, прехрамбени избори који повећавају омега-3 индекс могу продужити живот. Чини се да су пушење и омега-3 индекс фактори ризика на које је најлакше утицати“, каже др Мајкл Мекбарни са Универзитета Гвелф у Канади.
Омега-3 индекс је садржај ЕПА и ДХА у еритроцитима изражен као постотак укупних масних киселина и сматра се одличним биомаркером за коронарну болест срца и ризик од изненадне срчане смрти повезане с повишеним холестеролом.
ДРУШТВО
Две вежбе дисања због којих ћете рећи „не“ цигаретама
Коментар