https://sputnikportal.rs/20210904/otkrice-naucnika-ako-ne-jedete-ribu-to-moze-biti-stetnije-od-pusenja-1129539871.html
Откриће научника: Ако не једете рибу, то може бити штетније од пушења
Откриће научника: Ако не једете рибу, то може бити штетније од пушења
Sputnik Србија
Откриће научника: Ако не једете рибу, то може бити штетније од пушења
2021-09-04T21:18+0200
2021-09-04T21:18+0200
2021-09-04T21:18+0200
наука и технологија
наука
исхрана
риба
пушење
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_0:137:1920:1217_1920x0_80_0_0_73fcb422c243ad22cc5b0f1bc6b151ae.jpg
Предвиђа се да ће пушач од 65 година пушењем одузети више од четири године живота, у односу на оне који не пуше, а ранија смрт за пет година прети онима који не једу масну рибу. Виталне масне киселине похрањене у уљу неких риба (сардина, скуша, харинга, лосос) сматрају се кориснима за срце јер смањују крвне угрушке, наводи „Америкен џурнал оф клиникал нутришн“.Риба продужује животОмега-3 индекс је садржај ЕПА и ДХА у еритроцитима изражен као постотак укупних масних киселина и сматра се одличним биомаркером за коронарну болест срца и ризик од изненадне срчане смрти повезане с повишеним холестеролом.
https://sputnikportal.rs/20210902/dve-vezbe-disanja-zbog-kojih-cete-reci-ne-cigarama-1129469884.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_58:0:1862:1353_1920x0_80_0_0_afb502d840fe4e3f5e7f6047a5bb8868.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука, риба, исхрана, пушење, nauka, riba, ishrana, pušenje
наука, риба, исхрана, пушење, nauka, riba, ishrana, pušenje
Откриће научника: Ако не једете рибу, то може бити штетније од пушења
Људи који не једу довољно рибу имају већу вероватноћу да ће умрети раније од људи који пуше.
Предвиђа се да ће пушач од 65 година пушењем одузети више од четири године живота, у односу на оне који не пуше, а ранија смрт за пет година прети онима који не једу масну рибу. Виталне масне киселине похрањене у уљу неких риба (сардина, скуша, харинга, лосос) сматрају се кориснима за срце јер смањују крвне угрушке, наводи „
Америкен џурнал оф клиникал нутришн“.
„У Јапану, где је омега-3 индекс већи од осам одсто, очекивани животни век је око пет година дужи него у САД, где је омега-3 индекс око пет одсто. Зато, у пракси, прехрамбени избори који повећавају омега-3 индекс могу продужити живот. Чини се да су пушење и омега-3 индекс фактори ризика на које је најлакше утицати“, каже др Мајкл Мекбарни са Универзитета Гвелф у Канади.
Омега-3 индекс је садржај ЕПА и ДХА у еритроцитима изражен као постотак укупних масних киселина и сматра се одличним биомаркером за коронарну болест срца и ризик од изненадне срчане смрти повезане с повишеним холестеролом.