РУСИЈА

Русија припремила нацрт закона о концепту „геноцида над народима СССР-а“

У Русији је припремљен нацрт закона којим се дефинише појам „нацизам“, „фашизам“ и „геноцид над народима Совјетског Савеза“, изјавио је генерални тужилац Русије Игор Краснов.
Sputnik
„Припремљен је нацрт закона који дефинише неповредивост начела међународног права признатих повељом Међународног војног суда у Нирнбергу, нормативну дефиницију таквих појмова као што су 'нацизам', 'фашизам' и 'геноцид над народима Совјетског Савеза'“, рекао је он на међународном форуму „Хабаровски процес: историјски значај и савремени изазови“.
Поред тога, додао је да документ предвиђа увођење забране рехабилитовања и пропаганде нацизма, регулисање правног статуса комплекса архивске документације, филмских и фотографских материјала посвећених Другом светском рату.
Раније је шеф руске дипломатија Сергеј Лавров на поменутом форуму изјавиода је важно да садашње и будуће генерације памте зверства јапанских милитариста током Другог светског рата.
Форум је данас отворен у Хабаровску. Посвећен је Хабаровском процесу из 1949. године, којим је правно окончан Други светски рат, а такође је посвећен 75. годишњици Међународног војног суда за Далеки исток (Токијски суд), који се одвијао 1946-1948. године.
Коментар