- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија припремила нацрт закона о концепту „геноцида над народима СССР-а“

© Sputnik / В. Боровский / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници се боре против немачких окупатора на станици града Ворошиловска (данашњи Ставропољ), Други светски рат.
Совјетски војници се боре против немачких окупатора на станици града Ворошиловска (данашњи Ставропољ), Други светски рат. - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
У Русији је припремљен нацрт закона којим се дефинише појам „нацизам“, „фашизам“ и „геноцид над народима Совјетског Савеза“, изјавио је генерални тужилац Русије Игор Краснов.
„Припремљен је нацрт закона који дефинише неповредивост начела међународног права признатих повељом Међународног војног суда у Нирнбергу, нормативну дефиницију таквих појмова као што су 'нацизам', 'фашизам' и 'геноцид над народима Совјетског Савеза'“, рекао је он на међународном форуму „Хабаровски процес: историјски значај и савремени изазови“.
Поред тога, додао је да документ предвиђа увођење забране рехабилитовања и пропаганде нацизма, регулисање правног статуса комплекса архивске документације, филмских и фотографских материјала посвећених Другом светском рату.
Раније је шеф руске дипломатија Сергеј Лавров на поменутом форуму изјавиода је важно да садашње и будуће генерације памте зверства јапанских милитариста током Другог светског рата.
Форум је данас отворен у Хабаровску. Посвећен је Хабаровском процесу из 1949. године, којим је правно окончан Други светски рат, а такође је посвећен 75. годишњици Међународног војног суда за Далеки исток (Токијски суд), који се одвијао 1946-1948. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала