"Постоје људи који уопште не једу месо. Иако би црвено месо требало да буде део наше исхране, јер садржи гвожђе које одржава хемоглобин у нашој крви. Међутим, оно повлачи за собом велике ризике развоја онколошких и кардиоваскуларних болести. Зато се препоручује да се не једе више од два до три пута недељно", рекла је докторка.
Она је објаснила како правилно спремити месо како би оно било максимално корисно за здравље.
"Најздравији, најдијеталнији начини спремања су кување и гриловање. Најважније је да се прати да се не створи црна кожица која настаје при сагоревању. Сада се продају електрични апарати за гриловање – као суви тигањ на којем се најбоље може спремити месо", навела је Асијат Хачирова
Боље је на роштиљу пећи месо у тигању, подмазаном уљем, наставила је она. Ипак, свака маринада није пригодна за употребу приликом припрема оваквих јела.
"Отворена ватра је много пута боља, од пржења у уљу. Главно је користити правилну маринаду, како у њој не би било мајонеза. Неколико пута недељно не би требало јести такво месо, али једном недељно, у мањим количинама, можемо себе частити", сматра лекарка.
Постоји мишљење да је нека врста меса више за лето, а друга за зиму. Међутим, она се не слаже са тим. По њеним речима, нема разлога да се неко месо сматра "летњим", а неко "зимским", приликом избора производа не треба се оријентисати на годишње доба, већ на сопствене навике и склоности.