https://sputnikportal.rs/20210912/veliki-rizici-po-zdravlje-ruski-nutricionista-savetuje-koliko-cesto-treba-jesti-meso-1129760323.html
"Велики ризици за здравље": Руски нутрициониста саветује колико често треба јести месо
"Велики ризици за здравље": Руски нутрициониста саветује колико често треба јести месо
Sputnik Србија
Неки људи искључују из исхране говедину, свињетину, овчетину, пилеће батаке, као и друге врсте меса којим протеин миоглобин даје црвенкасте нијансе, рекла је... 12.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-12T17:26+0200
2021-09-12T17:26+0200
2021-09-12T17:56+0200
русија
русија
медицина
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_a3178abad15a52ca58b30a5839b1935d.jpg
Она је објаснила како правилно спремити месо како би оно било максимално корисно за здравље."Најздравији, најдијеталнији начини спремања су кување и гриловање. Најважније је да се прати да се не створи црна кожица која настаје при сагоревању. Сада се продају електрични апарати за гриловање – као суви тигањ на којем се најбоље може спремити месо", навела је Асијат ХачироваБоље је на роштиљу пећи месо у тигању, подмазаном уљем, наставила је она. Ипак, свака маринада није пригодна за употребу приликом припрема оваквих јела.Постоји мишљење да је нека врста меса више за лето, а друга за зиму. Међутим, она се не слаже са тим. По њеним речима, нема разлога да се неко месо сматра "летњим", а неко "зимским", приликом избора производа не треба се оријентисати на годишње доба, већ на сопствене навике и склоности.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_c0a6807cc63bf921d6e00d9761b220b8.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, медицина, руска медицина
русија, медицина, руска медицина
"Велики ризици за здравље": Руски нутрициониста саветује колико често треба јести месо
17:26 12.09.2021 (Освежено: 17:56 12.09.2021) Неки људи искључују из исхране говедину, свињетину, овчетину, пилеће батаке, као и друге врсте меса којим протеин миоглобин даје црвенкасте нијансе, рекла је руском радију Спутњик лекарка-нутрициониста, кардиолог Асијат Хачирова. Заиста, не треба злоупотребљавати такозвано црвено месо, али га не треба ни у потпуности избацити, сматра она.
"Постоје људи који уопште не једу месо. Иако би црвено месо требало да буде део наше исхране, јер садржи гвожђе које одржава хемоглобин у нашој крви. Међутим, оно повлачи за собом велике ризике развоја онколошких и кардиоваскуларних болести. Зато се препоручује да се не једе више од два до три пута недељно", рекла је докторка.
Она је објаснила како правилно спремити месо како би оно било максимално корисно за здравље.
"Најздравији, најдијеталнији начини спремања су кување и гриловање. Најважније је да се прати да се не створи црна кожица која настаје при сагоревању. Сада се продају електрични апарати за гриловање – као суви тигањ на којем се најбоље може спремити месо", навела је Асијат Хачирова
Боље је на роштиљу пећи месо у тигању, подмазаном уљем, наставила је она. Ипак, свака маринада није пригодна за употребу приликом припрема оваквих јела.
"Отворена ватра је много пута боља, од пржења у уљу. Главно је користити правилну маринаду, како у њој не би било мајонеза. Неколико пута недељно не би требало јести такво месо, али једном недељно, у мањим количинама, можемо себе частити", сматра лекарка.
Постоји мишљење да је нека врста меса више за лето, а друга за зиму. Међутим, она се не слаже са тим. По њеним речима, нема разлога да се неко месо сматра "летњим", а неко "зимским", приликом избора производа не треба се оријентисати на годишње доба, већ на сопствене навике и склоности.