00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Колико су опасне ракете које је украјинска војска користила у нападима унутар Русије?
16:30
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

"Велики ризици за здравље": Руски нутрициониста саветује колико често треба јести месо

CC0 / Pixabay / Месо
Месо - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Неки људи искључују из исхране говедину, свињетину, овчетину, пилеће батаке, као и друге врсте меса којим протеин миоглобин даје црвенкасте нијансе, рекла је руском радију Спутњик лекарка-нутрициониста, кардиолог Асијат Хачирова. Заиста, не треба злоупотребљавати такозвано црвено месо, али га не треба ни у потпуности избацити, сматра она.

"Постоје људи који уопште не једу месо. Иако би црвено месо требало да буде део наше исхране, јер садржи гвожђе које одржава хемоглобин у нашој крви. Међутим, оно повлачи за собом велике ризике развоја онколошких и кардиоваскуларних болести. Зато се препоручује да се не једе више од два до три пута недељно", рекла је докторка.

Она је објаснила како правилно спремити месо како би оно било максимално корисно за здравље.
"Најздравији, најдијеталнији начини спремања су кување и гриловање. Најважније је да се прати да се не створи црна кожица која настаје при сагоревању. Сада се продају електрични апарати за гриловање – као суви тигањ на којем се најбоље може спремити месо", навела је Асијат Хачирова
Боље је на роштиљу пећи месо у тигању, подмазаном уљем, наставила је она. Ипак, свака маринада није пригодна за употребу приликом припрема оваквих јела.

"Отворена ватра је много пута боља, од пржења у уљу. Главно је користити правилну маринаду, како у њој не би било мајонеза. Неколико пута недељно не би требало јести такво месо, али једном недељно, у мањим количинама, можемо себе частити", сматра лекарка.

Постоји мишљење да је нека врста меса више за лето, а друга за зиму. Међутим, она се не слаже са тим. По њеним речима, нема разлога да се неко месо сматра "летњим", а неко "зимским", приликом избора производа не треба се оријентисати на годишње доба, већ на сопствене навике и склоности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала