ДРУШТВО

„Жрнов фест” — Спектакуларно путовање у средњи век /видео, фото/

У подножју Авалског торња свечано је отворен „Жрнов фест“, где су посетиоци могли да виде како су изгледали средњовековни витешки турнири, базари, такмичења у вештини стреличарства.
Sputnik
Витезови под оклопима, принцезе, пажеви, стрелци на коњима, који невероватном лакоћом из покрета луком и стрелом погађају мете, шатори, из којих одјекује звук наковња и чекића, учинили су да посетиоци „Жрнов феста“ бар на неколико сати „врате“ у средњовековну Србију.
На месту некадашње средњовековне тврђаве „Жрнов“, посетиоци манифестације су имали прилике да се упознају са оружјем и тешким оклопима које су некада витезови користили у борбама.
1 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
2 / 14
Док се "витези" боре, "принцеза" се наоколо шета
3 / 14
Гађање у мету која се налази на поду захтева помало акробатску вештину стрелца
4 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
5 / 14
Витешке борбе
6 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
7 / 14
Опрема коју су витезови средњевековне Србије користили у борбама
8 / 14
Витез пред почетак борбе
9 / 14
Витешке борбе на „Жрнов фесту”
10 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
11 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
12 / 14
Девојке у средњевековним костимима
13 / 14
Тоболац са стрелама
14 / 14
„Жрнов фест” – путовање у средњи век
За оне који су желели да осете дух средњовековног времена, организоване су радионице фреско сликарства, калиграфије и мозаика, обраде коже, као и технике стреличарског заната, вештине која је била изузетно цењена како у ратовима, тако и у лову.
Најмлађи посетиоци су могли да у „љутој борби“ укрсте мачеве, гађају луком и стрелом, испробавају кациге и шлемове, и да попут некадашњих витезова јашу коње.
Манифестацију „Жрнов фест“ организовала је општина Вождовац у сарадњи са Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ из Београда, које се потрудило да посетиоцима верно дочара живот у средњем веку — од витешког до свакодневног живота обичних људи.
Дванаест чињеница о царству које је обликовало и утицало на средњовековну Србију
Коментар