ДРУШТВО

Храна богова: Зашто не треба претеривати са грожђем

Симбол плодности и изобиља, сласна воћка коју воле и одрасли и деца и за коју се одавно зна да њени састојци изузетно позитивно утичу на организам.
Sputnik
Пре неколико векова лекари су саветовали да се грожђе једе или да се пије сок од њега у случају главобоље, губитка енергије, губитка апетита и других знакова слабости.
Савремени научници су спровели многа истраживања и научно су доказали да су тврдње њихових претходника истините. Укратко, конзумирање грожђа има многе бенефите:
-стимулише рад мозга
-даје енергију
-помаже у борби против депресије
-јача имунитет
-јача зидове крвних судова
-смањује вероватноћу развоја онколошких болести
-помаже у ослобађању стреса
-нормализује варење
-спречава развој хроничне бубрежне инсуфицијенције и Алцхајмерове болести
-умањује бол ( на пример у зглобовима при кретању)

Корист за жене

Према речима главног лекара аустријског центра за здравље у Москви „Верба мајер“ Ирине Попове, грожђе садржи супстанце које смањују могућност развоја малигних тумора млечне жлезде и материце. Такође, погодно је за труднице, јер јача имунитет и побољшава рад дигестивног тракта.

Корист за мушкарце

Како додаје Попова, код мушкараца грожђе спречава развој рака простате, повољно утиче на потенцију и има благотворно дејство на урогенитални систем.

Лоше стране

Међутим, упркос обиљу корисних квалитета и великој количини витамина и минерала, грожђе ипак не би требало да једемо колико год желимо.
Грожђе садржи много шећера, упозорава докторка, – у сто грама чак 15 грама је шећер. Оштећује зидове крвних судова. Високи гликемијски индекс плода повећава апетит, може довести до повећања телесне тежине.
Грожђе садржи киселину и шећер који крајње негативно утичу на здравље зуба. Дакле, они су главни узрочници за настанак каријеса.
Када воћне киселине, које садржи грожђе, дођу у додир са зубима захваћеним каријесом, узрокују снажне болове. Међутим, уколико не једете на килограме грожђа и уколико након конзумирања овог сласног плода исперете уста бар обичном водом, немате разлога да бринете за здравље ваших зуба више него обично.
РУСИЈА
Руска докторка открива осам начина како да успоримо старење
Коментар