https://sputnikportal.rs/20210915/hrana-bogova-zasto-ne-treba-preterivati-sa-grozdjem-1129846100.html
Храна богова: Зашто не треба претеривати са грожђем
Храна богова: Зашто не треба претеривати са грожђем
Sputnik Србија
Симбол плодности и изобиља, сласна воћка коју воле и одрасли и деца и за коју се одавно зна да њени састојци изузетно позитивно утичу на организам. 15.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-15T16:19+0200
2021-09-15T16:19+0200
2021-09-15T16:19+0200
друштво
медицина
грожђе
друштво
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:3073:1728_1920x0_80_0_0_d6ef9ce0febef21eee05b7b50f5fc922.jpg
Пре неколико векова лекари су саветовали да се грожђе једе или да се пије сок од њега у случају главобоље, губитка енергије, губитка апетита и других знакова слабости.Савремени научници су спровели многа истраживања и научно су доказали да су тврдње њихових претходника истините. Укратко, конзумирање грожђа има многе бенефите:-стимулише рад мозга-даје енергију-помаже у борби против депресије-јача имунитет-јача зидове крвних судова-смањује вероватноћу развоја онколошких болести-помаже у ослобађању стреса-нормализује варење-спречава развој хроничне бубрежне инсуфицијенције и Алцхајмерове болести-умањује бол ( на пример у зглобовима при кретању)Корист за женеПрема речима главног лекара аустријског центра за здравље у Москви „Верба мајер“ Ирине Попове, грожђе садржи супстанце које смањују могућност развоја малигних тумора млечне жлезде и материце. Такође, погодно је за труднице, јер јача имунитет и побољшава рад дигестивног тракта.Корист за мушкарцеКако додаје Попова, код мушкараца грожђе спречава развој рака простате, повољно утиче на потенцију и има благотворно дејство на урогенитални систем.Лоше странеМеђутим, упркос обиљу корисних квалитета и великој количини витамина и минерала, грожђе ипак не би требало да једемо колико год желимо.Грожђе садржи много шећера, упозорава докторка, – у сто грама чак 15 грама је шећер. Оштећује зидове крвних судова. Високи гликемијски индекс плода повећава апетит, може довести до повећања телесне тежине.Грожђе садржи киселину и шећер који крајње негативно утичу на здравље зуба. Дакле, они су главни узрочници за настанак каријеса.Када воћне киселине, које садржи грожђе, дођу у додир са зубима захваћеним каријесом, узрокују снажне болове. Међутим, уколико не једете на килограме грожђа и уколико након конзумирања овог сласног плода исперете уста бар обичном водом, немате разлога да бринете за здравље ваших зуба више него обично.
https://sputnikportal.rs/20210914/ruska-doktorka-osam-nacina-kako-da-usporimo-starenje-1129812940.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_cb0bf9007e0ae76a71000e4a9eae2892.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, грожђе, друштво, руска медицина
медицина, грожђе, друштво, руска медицина
Храна богова: Зашто не треба претеривати са грожђем
Симбол плодности и изобиља, сласна воћка коју воле и одрасли и деца и за коју се одавно зна да њени састојци изузетно позитивно утичу на организам.
Пре неколико векова лекари су саветовали да се грожђе једе или да се пије сок од њега у случају главобоље, губитка енергије, губитка апетита и других знакова слабости.
Савремени научници су спровели многа истраживања и научно су доказали да су тврдње њихових претходника истините. Укратко, конзумирање грожђа има многе бенефите:
-помаже у борби против депресије
-јача зидове крвних судова
-смањује вероватноћу развоја онколошких болести
-помаже у ослобађању стреса
-спречава развој хроничне бубрежне инсуфицијенције и Алцхајмерове болести
-умањује бол ( на пример у зглобовима при кретању)
Према речима главног лекара аустријског центра за здравље у Москви „Верба мајер“ Ирине Попове, грожђе садржи супстанце које смањују могућност развоја малигних тумора млечне жлезде и материце. Такође, погодно је за труднице, јер јача имунитет и побољшава рад дигестивног тракта.
Како додаје Попова, код мушкараца грожђе спречава развој рака простате, повољно утиче на потенцију и има благотворно дејство на урогенитални систем.
Међутим, упркос обиљу корисних квалитета и великој количини витамина и минерала, грожђе ипак не би требало да једемо колико год желимо.
Грожђе садржи много шећера, упозорава докторка, – у сто грама чак 15 грама је шећер. Оштећује зидове крвних судова. Високи гликемијски индекс плода повећава апетит, може довести до повећања телесне тежине.
Грожђе садржи киселину и шећер који крајње негативно утичу на здравље зуба. Дакле, они су главни узрочници за настанак каријеса.
Када воћне киселине, које садржи грожђе, дођу у додир са зубима захваћеним каријесом, узрокују снажне болове. Међутим, уколико не једете на килограме грожђа и уколико након конзумирања овог сласног плода исперете уста бар обичном водом, немате разлога да бринете за здравље ваших зуба више него обично.