Осим што су богате хранљивим материјама и укусом, многе сорте ораха имају и противупално дејство на организам. Бадеми су, на пример, препуни антиоксиданата који спречавају упале. Конкретно, антиоксиданти нас штите од оксидативног стреса, који оштећује ћелије и подстиче упалу.
Међутим, за Тамару Самјуелс ораси су најбоља опција када је у питању одабир сувог воћа које има противупално дејство на организам, преноси Спутњик мундо.
„Ораси се разликују од осталих коштуњавих плодова јер су најбогатији алфа-линоленском киселином, омега-3 масном киселином која има снажна противупална дејства. Ораси су такође богат извор противупалних витамина и антиоксиданата, попут витамина Е и други фитонутријента попут фенолних киселина, танина и флавоноида“, објаснила је она.
Иако није много истраживања урађено на орасима и њиховим упалним маркерима, нутриционисткиња се ослања на студију која је показала да свакодневна конзумација ораха може смањити ниво различитих упалних биомаркера.