https://sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод који спречава упале
Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод који спречава упале
Sputnik Србија
Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод
2021-09-18T21:59+0200
2021-09-18T21:59+0200
2021-09-18T21:53+0200
друштво
здрава храна
нутриционисти
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/12/1129931514_0:107:1920:1187_1920x0_80_0_0_81b39274c5f1146ae099eb3378bf19c3.jpg
Осим што су богате хранљивим материјама и укусом, многе сорте ораха имају и противупално дејство на организам. Бадеми су, на пример, препуни антиоксиданата који спречавају упале. Конкретно, антиоксиданти нас штите од оксидативног стреса, који оштећује ћелије и подстиче упалу. Међутим, за Тамару Самјуелс ораси су најбоља опција када је у питању одабир сувог воћа које има противупално дејство на организам, преноси Спутњик мундо.Иако није много истраживања урађено на орасима и њиховим упалним маркерима, нутриционисткиња се ослања на студију која је показала да свакодневна конзумација ораха може смањити ниво различитих упалних биомаркера.
https://sputnikportal.rs/20210902/koja-hrana-dodaje-minute-zivotu-a-koja-ih-oduzima-1129456424.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/12/1129931514_98:0:1823:1294_1920x0_80_0_0_7988069b60cb4cc44fc216cbdfdb5eb8.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ораси или бадеми? који је најздравији орашасти плод
ораси или бадеми? који је најздравији орашасти плод
Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод који спречава упале
Нутрициониста Тамара Самјуелс упоредила је предности ова два орашаста плода и закључила да један од њих има више користи од другог. Осим тога, открила је и рецепт како извући максимум из оба.
Осим што су богате хранљивим материјама и укусом, многе сорте ораха имају и противупално дејство на организам. Бадеми су, на пример, препуни антиоксиданата који спречавају упале. Конкретно, антиоксиданти нас штите од оксидативног стреса, који оштећује ћелије и подстиче упалу.
Међутим, за Тамару Самјуелс
ораси су најбоља опција када је у питању одабир сувог воћа које има противупално дејство на организам
, преноси Спутњик мундо.
„Ораси се разликују од осталих коштуњавих плодова јер су најбогатији алфа-линоленском киселином, омега-3 масном киселином која има снажна противупална дејства. Ораси су такође богат извор противупалних витамина и антиоксиданата, попут витамина Е и други фитонутријента попут фенолних киселина, танина и флавоноида“, објаснила је она.
Иако није много истраживања урађено на орасима и њиховим упалним маркерима, нутриционисткиња се
ослања на студију која је показала да свакодневна конзумација ораха може смањити ниво различитих упалних биомаркера.