00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Инвазија „ванземаљаца“ на Маракану – новембар као путоказ вечитих у Евролиги
06:55
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Змајева жена“ - прича о Јелени Гатилузио, супрузи деспота Стефана Лазаревића
16:00
30 мин
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
Одбројавање пред најважније изборе на свету – шта ће бити дан после
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Слободан Бркић - очи које на оба света гледају
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод који спречава упале

CC0 / / Орашасти плодови
Орашасти плодови - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Нутрициониста Тамара Самјуелс упоредила је предности ова два орашаста плода и закључила да један од њих има више користи од другог. Осим тога, открила је и рецепт како извући максимум из оба.
Осим што су богате хранљивим материјама и укусом, многе сорте ораха имају и противупално дејство на организам. Бадеми су, на пример, препуни антиоксиданата који спречавају упале. Конкретно, антиоксиданти нас штите од оксидативног стреса, који оштећује ћелије и подстиче упалу.
Међутим, за Тамару Самјуелс ораси су најбоља опција када је у питању одабир сувог воћа које има противупално дејство на организам, преноси Спутњик мундо.

„Ораси се разликују од осталих коштуњавих плодова јер су најбогатији алфа-линоленском киселином, омега-3 масном киселином која има снажна противупална дејства. Ораси су такође богат извор противупалних витамина и антиоксиданата, попут витамина Е и други фитонутријента попут фенолних киселина, танина и флавоноида“, објаснила је она.

Иако није много истраживања урађено на орасима и њиховим упалним маркерима, нутриционисткиња се ослања на студију која је показала да свакодневна конзумација ораха може смањити ниво различитих упалних биомаркера.
Хамбургер - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
ДРУШТВО
Која храна додаје минуте животу, а која их одузима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала