Поједине намирнице могу директно утицати на састав тела и могу имати улогу у смањењу висцералног масног ткива.
Риба
Масне рибе-попут лососа, туњевине, сардина и скуше - добар су извор омега-3 масних киселина. Ове посебне сорте рибе богате су здравим мастима, протеинима и витамином Д.
Нутрициониста Анyа Росен објашњава да се показало да су омега-3 масне рибе здраве за срце и да помажу у саставу телесне масти кроз различите механизме, попут побољшања осетљивости на инсулин и борбе против упале.
Масна риба такође је одличан извор протеина који убрзавају метаболизам и повећавају ниво хормона ситости, наводи Росен.
Кокосово уље
Ово тропско уље има лошу репутацију због високог садржаја засићених масти. Међутим, истраживања показују да специфична врста масти у кокосовом уљу, триглицериди средњег ланца, могу значајно да смање укупну количину масти коју тело складишти, чак и у контексту вишка калорија.
Пасуљ
Једно истраживање сугерише да би конзумирање више пасуља могло да помогне у смањењу укупне акумулације висцералне масти, каже нутрициониста Никол Стефаноу и додаје да је пасуљ одличан извор пребиотичких влакана.
Стефаноу објашњава овај механизам наводећи да, иако се ова растворљива влакна не могу пробавити, она се у организму могу претворити у кратколанчане масне киселине, уз помоћ здравих микроба у цревима. Студије доводе у везу кратколанчане масне киселине са смањењем висцералне масти.
Јогурт
Једно истраживање сугерише да је конзистентан унос јогурта смањио количину ускладиштеног масног ткива у стомаку. Другим речима, пробиотичко дејство јогурта било је довољно за регулисање телесне масти испитаника који су конзумирали јогурт доследно.
Јогурт је посебно уравнотежен у макронутријентима и садржи добар извор протеина. Он одржава ситост и смањује укупни унос калорија.
Осим тога, јогурт садржи здраве бактерије, назване пробиотици, које помажу рад црева, смањују надутост или друге пробавне проблеме. Једно истраживање је показало да су они који су конзумирали пуномасни јогурт изгубили килограме и смањили обим струка.
Јаја
Доручак с високим процентом протеина и ниским гликемијским индексом идеалан је за почетак дана оних који желе да смршају.
Студија је показала да су чак и без смањења калорија учесници изгубили висцералну масноћу заменом угљених хидрата за нижи гликемијски избор - попут комбинације протеина и масти.
Због тога што су добар избор протеина и здравих масти, јаја су одлична намирница за доручак, преноси портал Кликс.