Род паприке сваке године је лутрија. Сунце ју је пржило, град оштетио, негде и уништио, умањио род, али је квалитет лесковачке ајварке ипак одличан, преноси РТС.
Паприка нема довољно
"Паприке додуше на корену има, али неће да зри због временских услова и наравно то ће на крају утицати на цену ајвара која ће ићи од 700 до 1.000 динара", наводи Стевица Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Уз шерпе стају и мушкарци, без обзира на године и занимање.
"Има времена да се уморимо, полако смо кренули једно десетак дана већ радимо, али имамо још два месеца напорна испред нас", наводи Стеван Петровић из газдинства "Петровић".
Деликатесом који мами и укусом и мирисом полако се пуне тегле.
"Тајна доброг лесковачког ајвара је у добром рецепту, доброј паприци, начину пржења, без два сата нема доброг ајвара", открива само неке тајне доброг лесковачког ајвара Данијела Банковић из Социјалног предузећа "Ружа" у Лебану.
Удружење "Лесковачки ајвар" планира да произведе око 50.000 тегли брендираног специјалитета. Брине их једино како свима изаћи у сусрет јер паприка нема довољно.
"Да ли ћемо планиране количине да произведемо то ја не знам, трудимо се да извучемо максимални квалитет као и до сада, паприку тешко налазимо у типу куртове паприке, а индустријску и неке друге сорте не користимо", наводи Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Измешали су се ових дани мириси паприке, парадајза, сирћета... Са југа, уз ајвар, на пут крећу и пеглане паприке, парадајз салата, пинђур, љутеница...