https://sputnikportal.rs/20210922/paprika-skupa-i-nema-je-dovoljno--cena-ajvara-skace-1130056458.html
Паприка скупа и нема је довољно – цена ајвара скаче
Паприка скупа и нема је довољно – цена ајвара скаче
Sputnik Србија
Касније него претходних година почела је припрема ајвара у лесковачкој котлини. Због суше и града паприка је скупа, килограм кошта до 130 динара, а нема је... 22.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-22T10:38+0200
2021-09-22T10:38+0200
2021-09-22T10:49+0200
економија
економија
ајвар
паприка
србија – друштво
србија – економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112167/48/1121674830_0:0:3641:2048_1920x0_80_0_0_17be8a6b97d67e6fa18d328a66974bab.jpg
Род паприке сваке године је лутрија. Сунце ју је пржило, град оштетио, негде и уништио, умањио род, али је квалитет лесковачке ајварке ипак одличан, преноси РТС.Паприка нема довољно"Паприке додуше на корену има, али неће да зри због временских услова и наравно то ће на крају утицати на цену ајвара која ће ићи од 700 до 1.000 динара", наводи Стевица Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар".Уз шерпе стају и мушкарци, без обзира на године и занимање."Има времена да се уморимо, полако смо кренули једно десетак дана већ радимо, али имамо још два месеца напорна испред нас", наводи Стеван Петровић из газдинства "Петровић".Деликатесом који мами и укусом и мирисом полако се пуне тегле. "Тајна доброг лесковачког ајвара је у добром рецепту, доброј паприци, начину пржења, без два сата нема доброг ајвара", открива само неке тајне доброг лесковачког ајвара Данијела Банковић из Социјалног предузећа "Ружа" у Лебану.Удружење "Лесковачки ајвар" планира да произведе око 50.000 тегли брендираног специјалитета. Брине их једино како свима изаћи у сусрет јер паприка нема довољно."Да ли ћемо планиране количине да произведемо то ја не знам, трудимо се да извучемо максимални квалитет као и до сада, паприку тешко налазимо у типу куртове паприке, а индустријску и неке друге сорте не користимо", наводи Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".Измешали су се ових дани мириси паприке, парадајза, сирћета... Са југа, уз ајвар, на пут крећу и пеглане паприке, парадајз салата, пинђур, љутеница...
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112167/48/1121674830_454:0:3185:2048_1920x0_80_0_0_81ff66934751442d03597c7f74c92146.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ајвар, паприка, паприка за ајвар, цена ајвара, цена паприка, цена паприке, ajvar, paprika, domaći ajvar, ljutenica, cena paprika, paprike, cena ajvara, recept, recept za ajvar, paprika za ajvar
ајвар, паприка, паприка за ајвар, цена ајвара, цена паприка, цена паприке, ajvar, paprika, domaći ajvar, ljutenica, cena paprika, paprike, cena ajvara, recept, recept za ajvar, paprika za ajvar
Паприка скупа и нема је довољно – цена ајвара скаче
10:38 22.09.2021 (Освежено: 10:49 22.09.2021) Касније него претходних година почела је припрема ајвара у лесковачкој котлини. Због суше и града паприка је скупа, килограм кошта до 130 динара, а нема је довољно. То ће утицати и на цену ајвара која ће бити и до 1.000 динара.
Род паприке сваке године је лутрија. Сунце ју је пржило, град оштетио, негде и уништио, умањио род, али је квалитет лесковачке ајварке ипак одличан,
преноси РТС.
"Паприке додуше на корену има, али неће да зри због временских услова и наравно то ће на крају утицати на цену ајвара која ће ићи од 700 до 1.000 динара", наводи Стевица Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Уз шерпе стају и мушкарци, без обзира на године и занимање.
"Има времена да се уморимо, полако смо кренули једно десетак дана већ радимо, али имамо још два месеца напорна испред нас", наводи Стеван Петровић из газдинства "Петровић".
Деликатесом који мами и укусом и мирисом полако се пуне тегле.
"Тајна доброг лесковачког ајвара је у добром рецепту, доброј паприци, начину пржења, без два сата нема доброг ајвара", открива само неке тајне доброг лесковачког ајвара Данијела Банковић из Социјалног предузећа "Ружа" у Лебану.
Удружење "Лесковачки ајвар" планира да произведе око 50.000 тегли брендираног специјалитета. Брине их једино како свима изаћи у сусрет јер паприка нема довољно.
"Да ли ћемо планиране количине да произведемо то ја не знам, трудимо се да извучемо максимални квалитет као и до сада, паприку тешко налазимо у типу куртове паприке, а индустријску и неке друге сорте не користимо", наводи Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Измешали су се ових дани мириси паприке, парадајза, сирћета... Са југа, уз ајвар, на пут крећу и пеглане паприке, парадајз салата, пинђур, љутеница...