„Постоје научна истраживања која су показала да топли напици могу довести до развоја рака, могу оштетити једњак или гркљан. Зато чај не треба припремати са кључалом водом и пијемо га кад се мало охлади“, рекла је докторка за Спутњик.
„Најбоље је то што чај одговара телесној температури, може бити мало топлији, око 40 степени, али га дефинитивно не би требало пити чим прокључа. Препоручила бих да сачекате пет минута како не бисте имали осећај да горите“, истакла је она.
Према гастроентерологу, ефекат загревања тела чајем је више психолошки него физиолошки ефекат.
„Чај тренутно загрева: наша уста осећају температуру, чини нам се да нам је вруће, али стомак не осећа промену температуре. То је више психолошки ефекат“, рекла је она.
Да би обогатили искуство и учинили пиће кориснијим, специјалиста препоручује припрему чаја са разним додацима попут тимијана, или једноставно додавање сувих јабука, кора поморанџе или цимета.