- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Када чај наноси више штете него користи

© Depositphotos / 5PHЧај са лимуном, медом и ђумбиром
Чај са лимуном, медом и ђумбиром - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Шоља топлог чаја сматра се здравим и безопасним начином загревања када је хладно, али ако не знате како да га припремите и конзумирате направићете више штете него користи, упозорава гастроентеролог Маргарита Арзуманијан.
„Постоје научна истраживања која су показала да топли напици могу довести до развоја рака, могу оштетити једњак или гркљан. Зато чај не треба припремати са кључалом водом и пијемо га кад се мало охлади“, рекла је докторка за Спутњик.
„Најбоље је то што чај одговара телесној температури, може бити мало топлији, око 40 степени, али га дефинитивно не би требало пити чим прокључа. Препоручила бих да сачекате пет минута како не бисте имали осећај да горите“, истакла је она.
Према гастроентерологу, ефекат загревања тела чајем је више психолошки него физиолошки ефекат.
„Чај тренутно загрева: наша уста осећају температуру, чини нам се да нам је вруће, али стомак не осећа промену температуре. То је више психолошки ефекат“, рекла је она.
Да би обогатили искуство и учинили пиће кориснијим, специјалиста препоручује припрему чаја са разним додацима попут тимијана, или једноставно додавање сувих јабука, кора поморанџе или цимета.
Чај - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2016
Чај за двоје: Најмања чајџиница на свету (фото, видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала