СВЕТ

Лава јури ка Атланском океану, наређена евакуација због могућих отровних облака

Недељу дана од почетка ерупције вулкана на Ла Палми убрзао се ток лаве ка Атлантском океану. Власти су наредиле евакуацију у четири места уз обалу због могућег настанка токсичних облака приликом спајања лаве са океаном.
Sputnik
Лава, чија је температура 1.250 степени, може да дође у контакт са океаном у наредним сатима, а због температурне разлике лаве и воде очекују се експлозије.
Додир лаве и морске воде могао би избацити облаке отровних гасова изнад острва. Људима који живе на источном приобаљу наређено је да остану код куће и затворе врата и прозоре.
Снимци Ројтерсових беспилотних летелица показују две струје – брзу реку ужарене лаве која се слива према северу низ падине кратера, пролазећи близу кућа и другу, спорију, која тече ка југу.
Од ерупције, 19. септембра, захваћено је више од 230 хектара, оштећено је стотине кућа, путеви, плантаже, школа и црква. Евакуисано је на хиљаде људи.
Од почетка ерупције није било повређених, али лава прети да угрози око 15 одсто стабала банане, што би могло да угрози посао за хиљаде људи.
Прочитајте још:
СВЕТ
Шири се драма са Канарских острва: Шта може да донесе сусрет вреле лаве и мора /фото/
Коментар