- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лава јури ка Атланском океану, наређена евакуација због могућих отровних облака

© REUTERS / POOLЛава тече око куће након ерупције вулкана у националном парку Кумбре Вијеха у Ел Пасу, на Канарском острву
Лава тече око куће након ерупције вулкана у националном парку Кумбре Вијеха у Ел Пасу, на Канарском острву - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Недељу дана од почетка ерупције вулкана на Ла Палми убрзао се ток лаве ка Атлантском океану. Власти су наредиле евакуацију у четири места уз обалу због могућег настанка токсичних облака приликом спајања лаве са океаном.
Лава, чија је температура 1.250 степени, може да дође у контакт са океаном у наредним сатима, а због температурне разлике лаве и воде очекују се експлозије.
Додир лаве и морске воде могао би избацити облаке отровних гасова изнад острва. Људима који живе на источном приобаљу наређено је да остану код куће и затворе врата и прозоре.
Снимци Ројтерсових беспилотних летелица показују две струје – брзу реку ужарене лаве која се слива према северу низ падине кратера, пролазећи близу кућа и другу, спорију, која тече ка југу.
Од ерупције, 19. септембра, захваћено је више од 230 хектара, оштећено је стотине кућа, путеви, плантаже, школа и црква. Евакуисано је на хиљаде људи.
Од почетка ерупције није било повређених, али лава прети да угрози око 15 одсто стабала банане, што би могло да угрози посао за хиљаде људи.
Прочитајте још:
Вулкан на Ла Палми - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
СВЕТ
Шири се драма са Канарских острва: Шта може да донесе сусрет вреле лаве и мора /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала