Гвожђе утиче и на изглед коже, косе и ноктију. Људски организам не може сам да прави гвожђе па је његов извор храна која се уноси.
Колико је гвожђа свакоме потребно зависи од узраста и пола. Деци је потребно од осам до десет милиграма дневно, мушкарцима 19-50 година – осам милиграма, а женама је неопходно више гвожђа – око 18 милиграма дневно.
Приликом дефицита гвожђа мишићи и ткива престају да нормално функционишу и може доћи до анемије. Могући разлози за то су и повећан губитак крви, слаба и нередовна исхрана и поремећаји због којих организам не усваја гвожђе.
Симптоми анемије
Умор, главобоље, вртоглавица, лупање срца, бледило унутрашњег дела доњег капка, ломљиви нокти и коса, брзо замарање приликом физичке активности, хладне руке и ноге, слаб имунитет и честе инфекције.
Анемија узрокује лоше функционисање кардио-васкуларног система, имунитет се погоршава, као и пробава и моторика.
Како избећи анемију?
Једноставно је, потребно је свакодневно јести производе богате гвожђем. У исхрани користити производе животињског порекла као што су: џигерица, бубрези, мозак и срце, говеђе месо и немасна говедина, али и дагње, остриге, шкољке, ћуретину, конзервирану туну и јаја.
Највише гвожђа се налази у говедини. Поред тога, у њеној џигерици се налази велики број хранљивих састојака који су мало калорични. У месу живине се налазе протеини, селен и цинк који помажу у очувању мишићне масе.
У којим производима још има гвожђа?
Морски производи су извор гвожђа. У случају да свежа риба није доступна може се конзумирати и риба из конзерве, али ће количина гвожђа тада бити мања, па је неопходно у исхрану увести још неке намирнице.
Јаја садрже велике количине гвожђа које се налазе у жуманцу. Корисна су и кокошја и препеличја јаја. Требало би обратити пажњу да се са њиховом употребом не претерује – норма је 100-200 грама.
Биљке које су богате гвожђем су: семенке, ораси, црна чоколада, броколи, спанаћ, нар, киноа и боб.
Одличан избор је у исхрану укључити сусам и семенке бундеве, јер оне нису калоричне, а могу дати дневну дозу потребног гвожђа.
Што се тиче хранљивости ораси су слични месу, јер садрже велику количину гвожђа и калорични су. Поред њих ту је и кикирики, бадем и пистаћи.
Зрна какаа и боба су такође богата гвожђем. Ако црна чоколада има више од 70 одсто какаа она се може користити за обнављање гвожђа у организму. Поред тога, она садржи и магнезијум који је неопходан за несметан рад срца.
Нискокалорични спанаћ и броколи садрже велику количину минерала и витамина, пре свега витамина Ц. Они не садрже толико гвожђа као други производи, па се најчешће користе као додатак јелима од меса.