- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Разбијени митови о кромпиру: Неправедно носи предзнак нездраве хране, а у ствари помаже у много чему

© Depositphotos.com / LudyaКромпир
Кромпир - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Једна од омиљених намирница широм света која се може припремити на много начина често има предзнак нездраве. Кромпир понекад добија лошу репутацију због скроба, али је заправо ова намирница невероватно добра за организам.

Богат хранљивим материјама

Због много антиоксиданса који делују на спречавање болести и витаминима који помажу вашем телу да правилно функционише, кромпир би требало редовно конзумирати. Љуска печеног кромпира одличан је извор калијума и магнезијума. Прехрана богата калијумом може да помогне у снижавању крвног притиска, штити срце и смањује ризик од можданог удара.

Помаже при вежбању

Угљени хидрати и хранљиве материје које кромпир садржи чине га изврсним извором енергије пре вежбања. Студија из 2019. године објављена у Journal of Applied Physiology упоређивала је пире од кромпира и енергетски гел од угљених хидрата током дуготрајне вожње бицикла. Истраживачи су открили да су обе намирнице имале исте резултате.
"Ако тражите комплетну храну за вежбање, размислите о једном малом до средњем печеном кромпиру око 30 минута пре вежбања", рекла је нутриционисткиња Синтија Сас.

Помаже у мршављењу

Осим влакана, кромпир садржи отпорни скроб, јединствену врсту угљених хидрата за који се показало да природно подиже телесну температуру за сагоревање масти. Као што тело не може да пробави влакна тако не може ни да апсорбује отпоран скроб, али кад он доспе у дебело црево, ферментира, што подстиче тело на сагоревање масти.
"Кувани, а потом охлађени кромпир природно ствара отпорнији скроб па како бисте повећали садржај, оставите кромпир да се охлади на собној температури пре него што га поједете", истиче нутриционисткиња.
Осим скроба, кромпир има још једну добробит повезану с контролом тежине. Кромпир вас држе дужи ситим од осталих скробних угљених хидрата, попут тестенине и пиринча. У једном истраживању, волонтери су јели мање калорија када се кромпир конзумирао као део оброка, иако није било ограничења у величини оброка.

Не утиче негативно на шећер у крви

Истраживање објављено у часопису Clinical Nutrition 2020. разматрало је утицај кромпира у односу на пиринач у склопу мешовите вечере на регулацију шећера након оброка, али и преко ноћи код особа с дијабетесом типа 2. Кромпир је био кувани, печени или куван па охлађен. Сваки оброк садржао је 50 одсто угљених хидрата, 30 одсто масти и 20 одсто протеина. Узорци крви узети су од добровољаца пре оброка, одмах након оброка, а затим сваких 30 минута током неколико сати. Учесници у истраживању су такође носили монитор глукозе као начин за процену разине глукозе током сна.
Студија није открила значајне разлике између кромпира и пиринча нити између начина припреме кромпира. Научници су закључили да је кромпир прикладан за особе с дијабетесом када се конзумира као део уравнотеженог оброка и не омета регулацију глукозе у крви.
Црни лук - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста открива ко не сме да једе црни лук

Битно је како је припремљен

Вероватно се подразумева да пржење било чега, укључујући кромпир, није најздравија метода припреме. Али, осим тога, можда ћете се запитати да ли је, с обзиром на прехрану, боље скувати или испећи кромпир. Студија из 2020. године проучавала је утицај метода кувања на садржај кромпировог скроба, витамина Ц, минерала и антиоксиданса. Истраживачи су открили веће задржавање храњивих материја у кромпиру који је куван "сувим" методама, попут микроталасне пећнице или роштиља, у поређењу с "мокрим" методама, укључујући класично кување или кување на пари. Такође, кад се кромпир скува, остављајући кору на њему чува се више храњивих материја, јер она спречава испирање минерала у воду. Студија је такође потврдила да је хлађење кромпира након кувања повећало количину отпорног скроба.

Хранљиви начини уживања у кромпиру

Кромпир је невероватно свестран. Можете га послужити за доручак, на пример уз кајгану. Куване, расхлађене кромпире свих врста можете додати у салате, као прилог или међуоброк. За вечеру печени кромпир можете напунити поврћем печеним у пећници, можете чак и укључити кромпир у слатке рецепте попут смутија, енергетских куглица од кромпира и слично, преноси хрватски портал "Живим".
Укратко, кромпир је извор храњивих материја, природна безглутенска намирница, који даје енергију и угљене хидрате с предностима за здравље и перформансе, закључила је нутриционисткиња.
Шљива - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у организму ако сваког дана поједете 12 шљива?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала