СВЕТ

Узбуњивач: Фејсбук је знао какву штету Инстаграм наноси тинејџерима

Бивши статистичар за податке у Фејсбуку, узбуњивач Франсес Хауген сведочи пред америчким Конгресом поводом њених оптужби да је компанија сакрила да је била свесна очигледне штете коју су тинејџери имали од Инстаграма (Фејсбукова компанија) и да фирма није била искрена у борби против мржње и ширења лажних информација.
Sputnik
Она је изашла се велким бројем оптужби на рачун Фејсбука, али је нагласила да је на десетине хиљада страница тајно копирала пре него што је напустила посао у Фејсбуковој јединици за грађански интегритет, пренео је АП.
Хауген је такође поднела жалбе пред савезним властима наводећи да је и Фејсбукова претрага показала да се повећавају мржња и ширење дезинформација, али да се компанија прави да то не види.
У недавном извештају Волстрит журнала базираном на њеним документима, Хауген је открила свој идентитет у емисији ЦБС-а у недељу увече, наводећи да "Фејсбук изнова и изнова показује да му је пречи профит него безбедност".
Хауген је, иначе, успешан инжењер информатике са мастер дипломом Харварда, а пре него што је ушла у компанију Фејсбук 2019. године радила је у у Гуглу и Пинтересту, преноси Танјуг.
Њено сведочење је и даље у току.
Прочитајте још:
ДРУШТВО
Мистерија пада Фејсбука — у игри неколико верзија зашто је пукао систем
Коментар