РУСИЈА

Русија предаје Мексику технологију за производњу „Спутњика Ве“

Мексичка лабораторија за биолошке агенсе и реагенсе „Бирмекс“ потписала је споразум са Руским фондом за директне инвестиције о предаји Мексику технологије за производњу вакцине против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V), рекао је за Спутњик директор лабораторије Педро Сентено.
Sputnik
„Овај споразум успоставља неопходне механизме и услове за паковање вакцина у Мексику, а такође доприноси јачању односа између наших земаља“, рекао је генерални директор „Бирмекса“ након потписивања докумената у Москви.
Тренутно „Бирмекс“ са националним регулатором „Кофеприс“ усаглашава производњу вакцине против ковида 19 „Спутњик Ве“ из активног састојка који се испоручује из Русије. Планирано је да производња почне крајем октобра, а почетак дистрибуције очекује се у децембру.
Према Сентеновим речима, нови споразум омогућава организовање трансфера технологије и информација како би се организовао потпуни производни циклус у Мексику.
Производња „Спутњика Ве“ већ је почела у другим земљама: 12. октобра узбекистанска компанија „Jurabek Laboratories“ испоручила је прву серију вакцина на домаће тржиште. Почетком године представници Мађарске и Аргентине такође су изјавили да имају намеру да добију технологију за производњу вакцине; покретање производње „Спутњика“ у Белорусији такође је планирано за ову годину.
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је регистрована у 70 земаља са укупном популацијом већом од 3,2 милијарде. Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
„Спутњик Ве“

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Коментар