РУСИЈА

Руски космички брод са филмском екипом слетео на Земљу /видео/

Космички брод „Сојуз МС – 18“ са глумицом Јулијом Пересиљд, режисером Климом Шипенком и астронаутом Олегом Новицким након две недеље проведених на Међународној свемирској станици (МСС) – слетео је на Земљу.
Sputnik
Пре полетања екипа се поздравила са космонаутима који су остали на МСС, затим су прешли у свемирски брод „Сојуз МС – 18“ и обукли заштитна космонаутска одела.
Спуштање са орбите почело је у 4.14 по московском времену, у 6.42 је брод укључио моторе како би започео процес кочења, а падобран се отворио убрзо након што је апарат ушао у гушће делове атмосфере.
Посада је затим слетела у степе Казахстана, 148 километара југоисточно од града Жезказган.
Како је саопштено из руске свемирске агенције „Роскосмос“, цела екипа се осећа нормално и слетање је успешно изведено.
Посаду „Сојуза“ су дочекали војници централног војног округа, а ангажовано је 200 војника, 12 хеликоптера Ми-8МТВ5-1, три авиона Ан-26, шест возила-амфибија „Плава птица“ и још 14 специјалних возила.
Подсетимо, Клим Шипенко и Јулија Пересиљд су 5. октобра послати у орбиту заједно са космонаутом Антоном Шкаплеровом како би снимили први играни филм у космосу. Они ће у орбити провести 12 дана.
Детаљи радње филма се држе у строгој тајности. За сада је познато да се ради о драмском филму о докторки (Пересиљд) која има месец дана да се припреми за лет на Међународну свемирску станицу где ће спасавати некога од посаде.
РУСИЈА
Филмска екипа слеће из космоса за мање од 24 сата, какав их поклон очекује?
Коментар