ЕКОНОМИЈА

5Г ауто-пут у Србији: Британци дали гаранцију

Британска извозна кредитна агенција УКЕФ (UK Export Finance) обезбедила је зајам у износу од 430 милион евра за изградњу 5Г аутопута у Србији, потврђено је данас на Глобалном инвестиционом самиту у Лондону.
Sputnik
„Пројекат изградње Моравског коридора (Е-761) тако постаје први пројекат у Србији који ће користити подршку најстарије светске извозне кредитне агенције, а укупан износ који је УКЕФ определио за кредитирање локалних пројеката је око четири милијарде фунти“, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у Београду, преноси Екапија.
Предвиђено је да Моравски коридор споји Појате и Прељину и буде једна од најмодернијих саобраћајница у региону, будући да пројекат турско-британског конзорцијума „Бехтел-ЕНКА“ предвиђа најновију телекомуникацијску опрему, сигнализацију и технологију за контролу поплава, односно системе за заштиту животне средине.
УКЕФ се од других националних кредитних агенција разликује по својој флексибилности: постоји обавеза да само до 20 одсто вредности кредита буде потрошено на британске ланце снабдевања – било да је реч о добрима или услугама – а услови враћања су конкурентни у поређењу са онима које наплаћују друге ОЕЦД кредитне агенције, наводи се у саопштењу.
УКЕФ такође може да обезбеди гаранције за финансирање у српском динару и за УКЕФ подршку могу да се пријаве и приватне и државне компаније.
„Одушевљена сам јер је данас потврђена УКЕФ подршка за пројекат Моравски коридор. Ова најава је потврда да радимо на јачању односа Велике Британије и Србије усмереним ка будућност. Уједињено Краљевство има огромно искуство и стручност не само у изградњи путева, већ и у секторима попут железничке иновације и зелене енергије. Ови сектори су кључни за будући развој Србије и ширег региона Западног Балкана“, рекла је Шан Маклеод, британска амбасадорка у Србији.
Зајам даје „Џеј-пи Морган Чејс банк“ „Коридорима Србије“ на 13 година, уз каматну стопу од 0,5 одсто годишње, увећана за шестомесечни еурибор, уз гаранцију УКЕФ, пише Екапија.
Мистериозно откриће на траси првог дигиталног ауто-пута у Србији
Прве деонице најсавременијег српског ауто-пута биће готове 2022. године /фото/
Почeла градња српског коридора: На дигиталном ауто-путу 84 моста и ниједан тунел
Коментар