ЕКОНОМИЈА

Швајцарска страхује од нестанка струје

Швајцарска, услед енергетске кризе у свету, страхује од нестанка струје, а Комисија за електричну енергију Швајцарске (ELCOM) je и раније упозоравала на опасност од „блекаута“.
Sputnik
Власти су на адресе 30.000 предузећа упутиле писмо са информацијом да, у случају недостатка струје, може доћи до ограничења испоруке.
Према наводима швајцарских медија, од компанија које троше више од 100.000 киловат-сати годишње биће затражено да смање потрошњу за 10 до 30 одсто у случају несташица.
Такође, од потрошача који нису приоритетни прво ће бити затражена штедња, како би струја била обезбеђена за индустрију.
Из извештаја швајцарске скупштине наводи се да би ове зиме два дана Швајцарској могло недостајати струја, преноси Танјуг.
Проширење обновљивих извора енергије у Швајцарској се наставља, али је још нејасно како ће министарка екологије Симонета Сомаруга спровести проширење „чисте струје“, након што закон о угљен диоксиду није прошао на референдумуг.
За швајцарско снабдевање струјом проблем представља што, на пример, соларна постројења зависе од временских услова, а то је проблем зими.
Даљи проблем је што дугорочно расте потрошња струје, пре свега и због све већег броја електричних аутомобила.
Такође је отворено питање колико ће бити проширени хидро капацитети.
Постојеће нуклеарке се затварају 2034.године, а могло би и раније из техничких и економских разлога.
Један од значајних фактора представља несигуран увоз струје из иностранства. Суседне земље нису увек спремне да испоручују струју Швајцарској. Немачка напушта нуклеарну енергију и угаљ, а Аустрија нема нуклеарке и сама је зависна од увоза.
Питање је и да ли би Италија испоручивала Швајцарској из својих нуклеарних електрана, или ће јој те количине бити потребне за покривање својих потреба.
Да под тим условима у Швајцарској не дође до „блекаута“ за Берн је кључно да склопи споразум о енергији са ЕУ.
ЕКОНОМИЈА
Светски „струјни удар“: Могу ли поскупљења угрозити капиталне пројекте у Србији
СРБИЈА
Може ли Србија да произведе довољно струје за себе — које су замке?
СВЕТ
Немци се припремају за катастрофу: Како преживети у случају нестанка струје
Коментар