РУСИЈА

Москва: Талибани ће бити признати као власт у Авганистану када испуне обећања

Питање признавања покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) покренуто је на састанку о Авганистану у Москви, али талибани прво морају да испуне обећања, саопштио је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.
Sputnik
Он је прецизирао да међународно признавање власти покрета може да се деси када оно буде оправдало очекивања светске заједнице.
На питање шта руска страна очекује од талибана, он је одговорио да очекује да „талибани испуне своја обећања у вези са инклузијом и људским правима уопште. Они потврђују да раде на томе, да су у процесу рада на свим овим питањима. Па сачекајмо“, рекао је Кабулов.
Према његовим речима, учесници састанка у московском формату о Авганистану позвали су на спречавање хуманитарне катастрофе у земљи.
„Опште мишљење свих учесника, упркос неким разликама, сводило се на то да морамо пружити помоћ народу Авганистана. Морамо спречити предстојећу кризу коју неки називају хуманитарном катастрофом“, рекао је он након састанка у Москви.
Такође је рекао да не постоје никакви рокови за стварање инклузивне владе од стране талибана.
У среду је одржан састанак о Авганистану у московском формату коме присуствују представници десет земаља региона и висока делегација талибана.
Коментар