Напитак, који још зову и "златно млеко", вековима се користио у Азији за борбу против многих болести, а данас је један од веома популарних напитака.
Главни састојак је куркума која се састоји из супстанце познате под називом куркумин.
Куркума има противупално, антисептичко и антиалергијско дејство, помаже код респираторних тегоба, делује на расположење и памћење. Ово млеко подиже имуни систем, снижава крвни притисак, регулише метаболизам.
Многи га спремају са крављим млеком, а популаран је и рецепт са ђумбиром, циметом и млеком од кокоса или бадема, преноси Б 92.
За припрему златног млека биће вам потребни следећи састојци:
1 шољица кокосовог млека (или бадемовог),
1 штапић цимета,
1 комад куркуме, неољуштене и танко нарезане или 1/2 кашичице куркуме у праху,
1 комадић танко нарезаног ђумбира,
1 кашичица меда,
1 кашичица девичанског кокосовог уља,
1/4 кашичица црног бибера.
Припрема:
Умутите све састојке с мером једне чаше воде и ставите у малену посуду. Причекајте да прокува, а онда смањите ватру и кувајте лагано око 10 минута. Процедите у шољу и посипајте циметом у праху пре послуживања.
Прочитајте још: