„То је највећа лаж у вашем животу: не морате да пијете млеко за јачање костију. То је пропаганда великих млечних корпорација“, рекао је лекар из Лондона.
Раџ је објаснио да млеко садржи тип шећера под називом лактоза. Код беба организам производи посебан тип фермента лактазу која помаже да се свари лактоза из мајчиног млека. Међутим, када дојење престане дечји организам престане да производи лактазу.
„Без лактазе организму је тешко да апсорбује велике количине лактозе. Због прекомерног конзумирања млека одрасли могу да пате од надимања и дијареје“, рекао је доктор Раџ.
Такође је рекао да постоји веза између места становања и просечне количине лактозе која може да се свари.
Према речима лекара, у Европи и појединим деловима Африке већина становништва може да пије доста млека, а у земљама јужне Азије и Америке је обрнута ситуација.
„У сваком случају пијење млека не доприноси јачању костију“, поручио је лекар.