РУСИЈА

За срце и имунитет: Које су користи од сувог воћа

Руски нутрициониста Људмила Микитјук објаснила је за Спутњик које су четири врсте најкориснијег сувог воћа које треба укључити у своју свакодневну исхрану.
Sputnik
На списку најкориснијих и најхранљивих врста сувог воћа налазе се: суве шљиве, урме, суве кајсије и суво грожђе. Према њеним речима, управо они су рекордери у количини влакана, витамина и минерала, којих имају три пута више у односу на свеже воће.
„Могу да задовоље велики проценат препоручене дневне вредности хранљивих материја. Ове посластице садрже много полифенола који су јак антиоксиданс“, истакла је специјалиста.
Суво грожђе садржи много калијума, витамина групе B и захваљујући којима могу да смањују крвни притисак, као и да смањују упалне процесе у телу. Суве шљиве су природни лаксатив. Такође су богате калијумом, влакнима и витаминима А и К, а добра су превенција за кардиоваскуларне болести и помажу у борби против остепорозе, објаснила је Микитјук.
Тезга са сувим воћем на пијаци у Калињинграду
Урме су богате гвожђем, калијумом и влакнима. Воде међу антиоксидансима чиме доприносе смањењу оштећења изазваних слободним радикалима. У последњим месецима трудноће помажу у ширењу грлића материце“, навела је она.
Када су у питању суве кајсије, за њих је карактеристично да су добре за превенцију очних болести. Богате су влакнима, калијумом, витаминима А и C. Могу да обезбеде 47 одсто дневних потреба витамина А, што је добро за кожу и очи, додала је нутрициониста.
Међутим, она је подсетила да суво воће у себи чува сав калоријски садржај целог воћа, тако да је важно пратити количину која се поједе, иначе се од ове здраве посластице лако може добити на тежини.
РУСИЈА
Руски дијетолог открива: Које производе не треба јести ако сте на дијети
Коментар