СРБИЈА

Министарство просвете за Спутњик: Решаваћемо проблеме са веронауком на које је указао патријарх

Министарство просвете ће настојати да пронађе решење за проблеме са часовима веронауке на које је прошле недеље указао патријарх Порфирије, потврђено је Спутњику у Влади Србије.
Sputnik
Патријарх је, наиме, затражио да се обезбеди стални радни однос за све вероучитеље и да веронаука, уместо наставног програма, добије статус школског предмета.
У Министарству просвете су поводом тога саопштили за Спутњик да ће и у будуће настојати да пронађу решења за сваки вид проблема везан за веронауку у школама, а да буде у складу са законским могућностима.
Из Министарства подсећају да се статус верске наставе, пратећи прописе у последњих 20 година мењао од факултативног, изборног, обавезног изборног предмета и на крају обавезног изборног програма који тренутно изводи 2100 наставника из седам традиционалних Цркава и верских заједница и похађа близу пола милиона ученика.
„Без обзира на многа искушења која су пратила остваривање верске наставе на самом почетку, она је у очима оних којих се својом вољом за њу опредељују ( родитељи и ученици) и даље препозната као лековито средство у проналажењу и разумевању смисла живота, усвајању моралних и духовних вредности, развоју толеранције и васпитања за живот у мултиетничком, мултиконфесионалном и мултикултуралном друштву уважавајући богатство традиција којом одише Република Србија.
Управо зато, Министарство просвете је у протеклом периоду настојало, а то ће чинити и убудуће, да пронађе решења за сваки вид проблема који се наводи, а да је у складу са законским могућностима“, стоји у одговору на питање Спутњика да ли се у надлежном министарству размишља о захтевима Српске православне цркве.
Патријарх Порфирије ове захтеве је изнео прошле недеље на Међународном експертском панелу посвећеном јубилеју 20 година верске наставе у Србији, којем је присуствовао и министар просвете Бранко Ружић.
"Од тога какво ћемо решење наћи за ова нерешена питања, зависи не само оцена коју ћемо сами себи дати приликом неког следећег сусрета или јубилеја, него у знатној мери и духовни профил народа који живи и који ће овде живети у будућности", рекао је патријарх.
О конкретним проблемима и дискриминацији са којом се сусреће више од две хиљаде наставника веронауке у Србији за Спутњик је говорио ђакон Стеван Јовановић, из Одбора за верску наставу Архиепископије београдско – карловачке, који је и вероучитељ са дугогодишњим стажом.
СРБИЈА
Веронаука у Србији на танком леду, а вероучитељи прокажени – патријарх повукао изнуђен потез
Коментар