Када цедимо неко поврће или воће не прелазе сви витамини и друге корисне супстанце у сок. Много је здравије и корисније јести воће и поврће, уверена је докторка.
Према њеним речима, људи који су привржени здравом начину живота, а који се одричу воћа и поврћа у корист сокова, не уносе довољан број корисних влакана која утичу на добро варење.
„Једна од највреднијих ствари у поврћу и воћу су хранљива влакна. Приликом цеђења сока ми их бацамо. Затим, пијемо воду са разблаженим витаминима, минералима и фруктозом. Ако желите воће и поврће у течном стању, али које ће бити корисно за Ваш организам, онда препоручујем да пијете смутије, а не сокове“, рекла је докторка.
Међутим, нутриционисткиња саветује да у случају да неко воли свеже цеђене сокове од воћа и поврћа, онда не би требало да се ограничи једном врстом сока.
„Препоручила бих да се не пије само сок од једне врсте воћа или поврћа, већ разне варијанте. На пример, данас можете пити сок од шаргарепе, за три дана сок од наранџе, а за пет дана сок од парадајза. Међутим, употреба свеже цеђених сокова не би требало да буде ритуал, јер они не могу да замене воће и поврће у исхрани“, закључила је докторка.