Слика слици - највећи европски уметници у Галерији САНУ и Кући легата

Изложба „Слика слици – европско фигуративно сликарство шездесетих и седамдесетих”, чији су аутори кустоски тим Даниел и Гунар Кваран и кустоскиња Куће легата Дина Павић, биће отворена 16. новембра у Галерији САНУ.
Sputnik
Изложба ће објединити два галеријска простора – Галерију Куће легата и Галерију САНУ и представити публици дела најзначајнијих локалних и европских сликара, представника европске фигурације шездесетих и седамдесетих година прошлог века, међу којима су: Ричард Хамилтон, Жак Монори, Еро, Мимо Ротела, Душан Оташевић, Едвардо Аројо, Алан Жаке, Герхард Рихтер, Миодраг Мића Поповић, Александра Цветковић, Валерио Адами, Владимир Величковић и други.
Ричард Хамилтон, Ентеријер 1964 / 1965, Музеј савремене уметности Београд
Изложба пружа посетиоцима могућност да виде дела уметника који су у свом стваралаштву користили и фотографију како би бележили друштвене, политичке и културне особености средина у којима су стварали.
За неке од њих фотографија је била „форма цитата из масовне културе“. Уметничке праксе попут поп-арта и фигурације заснивале су се на коришћењу већ постојећих фотографија (из различитих облика периодике), икона популарне музике, филма, политике, односно потрошачког друштва…
Душан Оташевић, На комунизму лењиновским курсем, 1967, Колекција Александра Милојевића
Рефотографисањем, копирањем, техником монтаже, кроповањем, увећавањем, распоредом фигура и композицијом, уметници су проблематизовали широк спектар питања, почевши од питања реалности, преко оригиналности, до система репрезентације у историји уметности.
Коментар