На пример, вишак зачина можете сачувати и на начин да га исецкате, ставите у теглу и прелијете маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби стављајте у јела.
Такође, светлост, кисеоник, топлота и влажност су фактори који доводе до кварења намирница. Ако се правилно складиште, намирнице ће дуже остати укусне, свеже и богате храњивим састојцима.
Свежи сир и павлака
Свежи сир и павлаку најбоље ћете сачувати тако да их заједно с посудом у којој се налазе окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефекат вакуума, што успорава размножавање бактерија.
Брашно, палента и зобене пахуљице
Желите ли сачувати брашно од малих инсеката који воле боравити у њему – посегните за љутом жвакаћом гумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у врећицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, зобених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи инсекти.
Бобичасто воће
Бобице, попут боровница, дуже ће вам бити свеже ако их након куповине исперете посебном мешавином – у шољицу ставите две кашике сирћета, исперите их и одложите.
Хлеб
Желите ли да хлеб дуже остане свеж и мекан, и не убуђа се, у врећицу убаците штап целера.
Јабука
Уколико сте нарезали јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно један уз други у круг, па учврстите гумицом тако да се споља види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.
Суво воће
Суво воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном месту. На овај начин ће дуже остати мекано и сочно.
Банана
Замотајте корен банана, који их држи на окупу, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе а да не почну трунути. Овај трик посебно је користан код органски узгојених банана.