- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Трикови који продужавају свежину храни

© Fotolia / StokketeХрана у фрижидеру
Храна у фрижидеру - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Вероватно је мало оних који се нису нашли у ситуацији да вишак хране морају бацити јер је чување неких намирница готово немогуће или компликовано. Ипак, постоје неки трикови који ће поједноставити продужење рока употребе поједине хране.
На пример, вишак зачина можете сачувати и на начин да га исецкате, ставите у теглу и прелијете маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби стављајте у јела.
Такође, светлост, кисеоник, топлота и влажност су фактори који доводе до кварења намирница. Ако се правилно складиште, намирнице ће дуже остати укусне, свеже и богате храњивим састојцима.

Свежи сир и павлака

Свежи сир и павлаку најбоље ћете сачувати тако да их заједно с посудом у којој се налазе окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефекат вакуума, што успорава размножавање бактерија.

Брашно, палента и зобене пахуљице

Желите ли сачувати брашно од малих инсеката који воле боравити у њему – посегните за љутом жвакаћом гумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у врећицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, зобених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи инсекти.

Бобичасто воће

Бобице, попут боровница, дуже ће вам бити свеже ако их након куповине исперете посебном мешавином – у шољицу ставите две кашике сирћета, исперите их и одложите.

Хлеб

Желите ли да хлеб дуже остане свеж и мекан, и не убуђа се, у врећицу убаците штап целера.

Јабука

Уколико сте нарезали јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно један уз други у круг, па учврстите гумицом тако да се споља види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.

Суво воће

Суво воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном месту. На овај начин ће дуже остати мекано и сочно.

Банана

Замотајте корен банана, који их држи на окупу, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе а да не почну трунути. Овај трик посебно је користан код органски узгојених банана.
 Храна на трпези - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2020
Које намирнице су опасне после истека рока трајања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала