https://sputnikportal.rs/20211115/trikovi-koji-produzavaju-svezinu-hrani-1131589557.html
Трикови који продужавају свежину храни
Трикови који продужавају свежину храни
Sputnik Србија
Вероватно је мало оних који се нису нашли у ситуацији да вишак хране морају бацити јер је чување неких намирница готово немогуће или компликовано. Ипак... 15.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-15T21:57+0100
2021-11-15T21:57+0100
2021-11-15T21:57+0100
друштво
храна
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111257/46/1112574633_0:37:2999:1724_1920x0_80_0_0_170ec43911334fd710adf36b0be4a808.jpg
На пример, вишак зачина можете сачувати и на начин да га исецкате, ставите у теглу и прелијете маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби стављајте у јела.Такође, светлост, кисеоник, топлота и влажност су фактори који доводе до кварења намирница. Ако се правилно складиште, намирнице ће дуже остати укусне, свеже и богате храњивим састојцима.Свежи сир и павлакаСвежи сир и павлаку најбоље ћете сачувати тако да их заједно с посудом у којој се налазе окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефекат вакуума, што успорава размножавање бактерија.Брашно, палента и зобене пахуљицеЖелите ли сачувати брашно од малих инсеката који воле боравити у њему – посегните за љутом жвакаћом гумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у врећицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, зобених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи инсекти.Бобичасто воћеБобице, попут боровница, дуже ће вам бити свеже ако их након куповине исперете посебном мешавином – у шољицу ставите две кашике сирћета, исперите их и одложите.ХлебЖелите ли да хлеб дуже остане свеж и мекан, и не убуђа се, у врећицу убаците штап целера.ЈабукаУколико сте нарезали јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно један уз други у круг, па учврстите гумицом тако да се споља види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.Суво воћеСуво воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном месту. На овај начин ће дуже остати мекано и сочно.БананаЗамотајте корен банана, који их држи на окупу, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе а да не почну трунути. Овај трик посебно је користан код органски узгојених банана.
https://sputnikportal.rs/20201218/koje-namirnica-su-opasne-nakon-isteka-roka-trajanja-1124143306.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111257/46/1112574633_112:0:2843:2048_1920x0_80_0_0_abd467e75e8ea17dcb26a94173960944.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
храна, стил живота, друштво
храна, стил живота, друштво
Трикови који продужавају свежину храни
Вероватно је мало оних који се нису нашли у ситуацији да вишак хране морају бацити јер је чување неких намирница готово немогуће или компликовано. Ипак, постоје неки трикови који ће поједноставити продужење рока употребе поједине хране.
На пример, вишак зачина можете сачувати и на начин да га исецкате, ставите у теглу и прелијете маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби стављајте у јела.
Такође, светлост, кисеоник, топлота и влажност су фактори који доводе до кварења намирница. Ако се правилно складиште, намирнице ће дуже остати укусне, свеже и богате храњивим састојцима.
Свежи сир и павлаку најбоље ћете сачувати тако да их заједно с посудом у којој се налазе окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефекат вакуума, што успорава размножавање бактерија.
Брашно, палента и зобене пахуљице
Желите ли сачувати брашно од малих инсеката који воле боравити у њему – посегните за љутом жвакаћом гумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у врећицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, зобених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи инсекти.
Бобице, попут боровница, дуже ће вам бити свеже ако их након куповине исперете посебном мешавином – у шољицу ставите две кашике сирћета, исперите их и одложите.
Желите ли да хлеб дуже остане свеж и мекан, и не убуђа се, у врећицу убаците штап целера.
Уколико сте нарезали јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно један уз други у круг, па учврстите гумицом тако да се споља види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.
Суво воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном месту. На овај начин ће дуже остати мекано и сочно.
Замотајте корен банана, који их држи на окупу, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе а да не почну трунути. Овај трик посебно је користан код органски узгојених банана.