РУСИЈА

Русија први пут лансирала авионске ракете са беспилотног хеликоптера

У Русији су одржана прва тестирања беспилотног ударног хеликоптера „Термит“ са кога су лансиране кориговане авионске ракете домета до шест километара, саопштио је Спутњику генерални директор компаније „Кронштат“ Сергеј Богатиков.
Sputnik
На изложби наоружања „Армија 2021“ научно-производно предузеће „Стрела“ (део 'Кронштата') представило је хеликоптер беспилотног типа пројекта „Термит“. Дрон је демонстриран са ракетама С-8Л концерна „Калашњиков“.

„Ракете С-8Л које је предложио 'Калашњиков' заиста ће бити укључене у наоружање тог хеликоптера. Прва тестирања уз примену поменуте муниције већ су одржана у оквиру иницијативног рада“, прецизирао је Богатиков.

Ово је први пут да су у Русији употребљени беспилотни хеликоптери са ракетним наоружањем.
На форуму „Армија 2021“ Министарство одбране Русије потписало је са предузећем „Стрел“ уговор о испоруци хеликоптера беспилотног типа „Термит“. Тада је из Министарства одбране саопштено да би борбена авијација требало да се испоручи Оружаним снагама Русије у блиској будућности.
Према објављеним информацијама, „Термит“ је опремљен оптичко-радарском станицом и може да носи три авионске кориговане ракете С-8Л калибра 80 милиметара.
С-8Л у стању је да уништи како појединачне, тако и групне покретне и непокретне мете. Домет ракете је до шест километара.
РУСИЈА
Стиже свуда: Све предности новог руског борбеног дрона „Термит”
РУСИЈА
Руске беспилотне летелице на изложби у Дубаију: Будућност су дронови с вештачком интелигенцијом
Коментар