СВЕТ

Белорусија: На граници више нема миграната

Белоруски граничари обавестили су пољску страну да у близини пункта Кузница више нема миграната и да желе да наставе са радом, наводи се у саопштењу Пољске граничне страже.
Sputnik
„Председавајући Државног граничног комитета Републике Белорусије генерал Анатолиј Лапо одговорио је на јучерашње писмо у којем се упозорава на затварање железничког прелаза у Кузници. Белоруска страна желела би да обнови саобраћај на граничном прелазу Брузги-Кузница. Истовремено, белоруска страна изјављује да тамо више нема људи који би могли да представљају претњу пољским службама“, наводи се у саопштењу.
Гранични прелаз Кузница затворен је пре десет дана на иницијативу пољске стране због мигрантске кризе. У његовој близини окупио се велики број миграната који су на јуриш покушали да упадну на територију Пољске. Пољска је у четвртак поставила Белорусији ултиматум обећавши да ће затворити железнички прелаз у Кузници, ако се ситуација на поправи до 21. новембра.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
СВЕТ
Смирује се криза на граници Белорусије и Пољске: Први авион са мигрантима се враћа на Блиски исток
Коментар