- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белорусија: На граници више нема миграната

© AP Photo / Leonid ShcheglovНапуштени мигрантски камп на белоруско-пољској граници
Напуштени мигрантски камп на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Пратите нас
Белоруски граничари обавестили су пољску страну да у близини пункта Кузница више нема миграната и да желе да наставе са радом, наводи се у саопштењу Пољске граничне страже.
„Председавајући Државног граничног комитета Републике Белорусије генерал Анатолиј Лапо одговорио је на јучерашње писмо у којем се упозорава на затварање железничког прелаза у Кузници. Белоруска страна желела би да обнови саобраћај на граничном прелазу Брузги-Кузница. Истовремено, белоруска страна изјављује да тамо више нема људи који би могли да представљају претњу пољским службама“, наводи се у саопштењу.
Гранични прелаз Кузница затворен је пре десет дана на иницијативу пољске стране због мигрантске кризе. У његовој близини окупио се велики број миграната који су на јуриш покушали да упадну на територију Пољске. Пољска је у четвртак поставила Белорусији ултиматум обећавши да ће затворити железнички прелаз у Кузници, ако се ситуација на поправи до 21. новембра.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Мигранти добијају хуманитарну помоћ у логистичком центру - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
СВЕТ
Смирује се криза на граници Белорусије и Пољске: Први авион са мигрантима се враћа на Блиски исток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала