ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ

НАТО може распоредити нуклеарно оружје источније од Немачке

Ако Немачка одустане од распоређивања америчког нуклеарног оружја, оно би могло да заврши у Источној Европи, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Sputnik
Како је рекао, очекује да ће Немачка остати део система заједничке употребе нуклеарног оружја, јер је то веома важно за целу Европу.
„Алтернатива заједничком коришћењу нуклеарног оружја НАТО-а су билатерални споразуми. Наравно, Немачка треба да одлучи да ли ће страно нуклеарно оружје бити распоређено у тој земљи, али алтернатива томе је да се нуклеарно оружје може наћи у другим европским земљама, између осталог и источно од Немачке“, рекао је Столтенберг.
Притом је додао да се НАТО „залаже за свет без нуклеарног оружја, али не може да дозволи да земље НАТО-а немају то оружје, а да га друге земље имају“.
Столтенберг је поздравио преговоре Русије и САД о стратешкој стабилности.
Систем за заједничко коришћење нуклеарног оружја НАТО-а ствара правни основ за размештање америчког нуклеарног оружја у ненукларним државама у Европи – чланицама Алијансе у оквиру општег концепта нуклеарног обуздавања НАТО-а.
Подсетимо, на територији Немачке налази се нуклеарно оружје САД у оквиру стратешке концепције НАТО-а за застрашивање потенцијалних противника. Према непотврђеним подацима, до 20 америчких тактичких нуклеарних авионских бомби Б-61 налази се у ваздухопловној бази у близини Бихела.
РУСИЈА
Американци активирају артиљеријску команду у Немачкој због „руске опасности“
Коментар