- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американци активирају артиљеријску команду у Немачкој због „руске опасности“

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД тестирају нуклеарно оружје
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
САД су поново у Немачкој активирале 56. артиљеријску команду, која је у том региону била базирана за време Хладног рата. Амерички медији наводе да је то одговор САД на растуће тензије између НАТО-а и Русије, која наводно показује све офанзивнију позицију, док експерти упозоравају да то ствара додатне тензије у свету.
„Сједињене Државе никада неће повући своје трупе из три земље — Немачке, Јапана и Јужне Кореје. То су за њих кључне тачке, упркос свим причама о суверенитету и независности ових земаља, као и споразумима. То су три упоришта САД у свету. Немачка је увек била место где је сукоб између Источног и Западног блока био најжешћи: између земаља НАТО-а и земаља Варшавског пакта, између САД и Совјетског Савеза. Требало би се само сетити Берлинске кризе и других, који су умало довели до рата“, каже за Спутњик руски политиколог Јуриј Светов.
Медији подсећају да су током Хладног рата у надлежности 56. артиљеријске команде биле нуклеарне ракете средњег домета „Першинг 2“, један од симбола тзв. „евроракетне кризе“ између НАТО-а и СССР-а. Та структура је престала да постоји 1991, четири године након што су САД и СССР постигли Договор о ракетама средњег и кратког домета.
Међутим, Трампова администрација је 2019. године одбацила тај споразум, који је представљао темељ европске безбедности, да би се потом, после изненадне одлуке Вашингтона, повукла и Русија.
Тај споразум који је стављен ван снаге забрањивао је употребу и развој нуклеарних и конвенционалних балистичких ракета домета од 500 до 5.500 километара. Обе стране су раније оптуживале једна другу за кршење договора.

Русија има одговор на сваку претњу

Медији наводе да би 56. артиљеријска команда, са седиштем у Мајнц-Кастелу, требало да буде наоружана крстарећим ракетама „томахавк“ и новим хиперсоничним нуклеарним оружјем средњег домета. У том контексту, помињу се хиперсонични пројектили „тамни орао“, који ће, када буду потпуно развијени, имати брзину од 4.000 миља на сат. Британски таблоиди су израчунали да ће „орао“ од Немачке до Москве моћи да долети за 21 минуту и 30 секунди.
Међутим, тешко да ће ти амерички планови бити спроведени. Прво, тестирања те ракете још нису завршена. И друго, тешко да ће Немачка дозволити да се на њеној територији поставе амерички лансери, јер би се та земља истог тренутка нашла на мети руских ракета.
Руски председник Владимир Путин је више пута рекао да Русија неће распоређивати ракете средњег домета све док се такве америчке ракете не појаве у Европи.
Он је упозорио да распоређивање америчких ракета у Европи угрожава безбедност и Русије и света у целини и обећао је узвратне и асиметричне мере. То значи да ће Москва у том случају бити приморана да своје ракете окрене не само према земљама са којих буде долазила непосредна опасност за Русију, него и према територијама где се налазе центри доношења одлука о примени ракетних комплекса који су претња.
Поједини руски војни експерти сматрају да ће Русија, уколико се „тамни орао“ једном појави у Европи, одговорити асиметрично распоређивањем својих хиперсоничних ракета већих брзина, са дометом до 5.000 километара.

Неуспешно тестирање америчког хиперсоничног оружја

Ипак, руски војни експерти истичу да амерички планови само на папиру изгледају убедљиво, пошто САД тренутно не располажу ни пројектилима „тамни орао“, нити било којим другим хиперсоничним оружјем. Русија остаје једина земља на свету која има такво наоружање.
Уосталом, тестирање америчког хиперсоничног оружја крајем прошлог месеца је обустављено, јер „бустер“ ракета која убрзава до хиперсоничне брзине није радила.
Чак и да Американци успеју да направе сопствену хиперсоничну ракету и лансирају је из Немачке ка Москви, она ипак неће стићи до Русије јер, како истичу војни стручњаци, Русија је и једина земља која има оружје које може да одбије такав напад и у стању је да муњевито одговори на сваку претњу.
С друге стране, Светов сматра да сада почиње борба за утицај између САД и Немачке.
„Немци претендују на више независности од САД него што су имали свих ових година, а то се јасно показало у сукобу око ‘Северног тока 2’. САД су покушале да делују санкцијама, али нису успеле, па су се онда вратили хладноратовским методама, тј. јачањем војног присуства у Немачкој. Оно што су повлачили из Немачке да би се смириле тензије у центру Европе сада се враћа тамо. То је демонстративан гест који наглашава да је Немачка под протекторатом САД, а да њена независна политика може бити само у одређеним границама“, сматра политиколог.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РУСИЈА
Русија: Могућа промена америчке нуклеарне политике
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
СВЕТ
Савезници Америке забринути: Без доктрине превентивног нуклеарног удара Русија и Кина у предности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала