РУСИЈА

Америка увела нове санкције против „Северног тока 2“

Администрација Сједињених Америчких Држава увеле је санкције за два брода и једну компанију која је повезана са Русијом, а који учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“, саопштио је државни секретар САД Ентони Блинкен.
Sputnik
„Компанији ‘Трансадрија’ ће бити уведене санкције, а њен брод ‘Марлин’ ће бити означен као имовина под санкцијама“, наводи се у извештају.
Државни секретар САД није прецизирао који је други брод.
„Марлин“ је, према подацима са сајта „Марин трафик“, брод за снабдевање и плови под заставом Русије.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Против изградње и експлоатације гасовода активно се залажу Сједињене Америчке Државе, које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, као и Украјина која се плаши да ће изгубити транзит.
Москва је више пута позивала да се прекине са политизацијом ситуације, подсећајући да је овај пројекат користан не само за Русију, већ и за Европску унију. Што се тиче очувања украјинског транзита, руско руководство је више пута изразило спремност да настави испоруке, али само ако то буде економски изводљиво.
РУСИЈА
Украјина: Заслужни смо за кочење „Северног тока 2“
Коментар