- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина: Заслужни смо за кочење „Северног тока 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИнформативни пано на градилишту гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Информативни пано на градилишту гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Кашњење у пуштању у рад гасовода „Северни ток 2“ у великој мери се десило захваљујући напорима Кијева, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба за телевизију „Украјина 24“.
„‘Северни ток 2’ је одавно требало да буде пуштен у рад, али чињеница да он још увек не функционише и да се ми са њим боримо резултат је наших заједничких напора. Заједно са нашим партнерима значајно смо прикочили реализацију овог пројекта“, рекао је Кулеба.
Према његовим речима, украјинске власти, Европска унија и Европска комисија наставиће да захтевају да „Северни ток 2“ подлеже нормама Трећег енергетског пакета ЕУ.
Раније је компанија „Оператор ГТС Украјине“ иступила против сертификације немачке филијале компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Ово је неопходно како би пројекат био у складу са правилима Трећег енергетског пакета ЕУ. Ради се о раздвајању компанија које се баве производњом и транспортом гаса.
Кулеба је додао да Русија покушава да пронађе рупе у европском законодавству и створи преференцијалне услове за „Северни ток 2“.
„Инсистирамо, и нисмо сами, са нама је низ држава-чланица Европске уније и Европска комисија, ‘Северни ток 2’ треба да одговара не само слову, већ и духу Трећег енергетског пакета ЕУ. Тек тада се ‘Северни ток’ неће претворити у северно оружје“, истакао је украјински министар.
Кулеба је поново повезао сертификацију гасовода са „притисцима који Русија сада врши на неколико фронтова хибридног рата“.
„Постоји и криза са грађанима који су доведени на границу са Европском унијом, и заоштравање ситуације на украјинским границама... повећавање руске пропаганде и дезинформација у земљама ЕУ и потези Русије да паралише нормандијски формат и мински процес – све су то елементи исте игре. О томе разговарамо са нашим партнерима и они се слажу са нама“, закључио је он.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Међутим, немачки регулатор (Федерална агенција за мреже) обуставио је сертификацију компаније „Норд стрим 2 АГ“, као независног оператора гасовода „Северни ток 2“. Процес ће бити настављен када „Норд стрим 2 АГ“ формира немачку филијалу која ће се поново пријавити за сертификацију.
Против изградње и експлоатације гасовода активно су се залагале Сједињене Америчке Државе, које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, као и Украјина која се плаши да ће изгубити транзит.
Москва је више пута позивала да се прекине са политизацијом ситуације, подсећајући да је овај пројекат користан не само за Русију, већ и за Европску унију. Што се тиче очувања украјинског транзита, руско руководство је више пута изразило спремност да настави испоруке, али само ако то буде економски изводљиво.
Радник украјинске гасне компаније у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
РУСИЈА
Украјина: Постоје велике шансе да се спречи покретање „Северног тока 2“ у пуном капацитету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала