ДРУШТВО

Седам намирница које нас припремају за зиму и јачају имунитет

Јесен је право време да припремимо организам за зиму и оно што нас уобичајено чека, а то је повећана циркулација вируса и већа могућност за прехладу. Да бисмозиму сачекали што спремније, потребно је да се хранимо што разноврсније и уносимо намирнице које обилују витаминима и минералима који ће ојачати наш имунитет.
Sputnik
Нутриционистин тврде да постоји седам намирница уз које ако конзумирамо, спремамо организам за зиму.

1. Мандарина

Мандарине
Ово воће пуно је витамина Ц, због чега се често користи током сезоне прехлада и грипа. Уз то је познато да убрзава метаболизам, па се сматра и намирницом која позитивно утиче и на скидање килограма. Сто грама мандарина садржи само 34 калорије и 30 милиграма витамина Це, а разградњом бета-каротена добија се витамин А, који је врло важан за добар вид и лепу кожу.

2. Јабука

Благодети од јабука готово да су небројене
Познато је да снажно делује на имуни систем, а чак 82% ње чини вода. Обилује влакнима и због тога је одличан савезник убрзаног метаболизма. Јабуке су добар извор неколико антиоксиданата, укључујући кверцетин, катехин и хлорогену киселину. Ова биљна једињења одговорна су за благотворан учинак јабуке на варење.

3. Поморанџа

Наранџе
Поред тога што садрже витамин Ц и воду, поморанџе су богате и минералима: калцијумом, калијумом и магнезијумом. Калцијум чува кости, а калијум нервни систем и мишићна ткива. Одличан су избор и за труднице, али и за децу како због јачања имуног система тако и због осталих благодети које пружају.

4. Нар

Сок од нара
Ово је једна од најбољих намирница за којом можете посегнути у овом периоду. Осим што нар повољно утиче на здравље срца и крвотока, ова воћка јача имунитет и утиче на наше расположење. Он је богат фитохемикалијама које подстичу стварање сератонина, познатог као хормон среће. Хормон среће смањује ниво стреса, а мањак стреса је предуслов за добар имунитет.

5. Купус

Купус
Купус је многима омиљено зимско поврће. У свим варијантама - сиров или кисео, садржи готово 50 одсто дневне дозе витамина Ц потребне нашем организму. Купус има противупална својства, па се за јело препоручује посебно у сезони прехлада, а неизоставан је у процесу јачања имуног система.

6. Спанаћ

Спанаћ
Ово поврће познато је као један од највећих извора калијума и гвожђа и једна је од намирница коју би обавезно требало имати често на јеловнику у време јесени и зиме. Препун је воде, због чега је дијететска намирница која је пожељни део сваког оброка.

7. Цвекла

Цвекла и сок од цвекле
Она се сматра једном од најздравијих зимских намирница, од давнина је позната као главни савезник у лечењу анемије. Пигмент бетацијанин, који се налази у цвекли помаже хемоглобину да транспортује кисеоник до ћелија. То утиче на повећање енергије, а ако се редовно конзумира прочистиће јетру. Одличан је савезник у подизању и чувању имунитета током јесењих и зимских месеци, пренео је Еспресо.
Коментар